Ca oricare alt produs aflat pe piata, trebuie sa acordam o atentie deosebita jucariilor, cu atat mai mult cu cat categoria de persoane carora le sunt adresate sunt copii.
Atat consumatorii cat si asociatiile pentru protectia acestora, trebuie sa se dedice evaluarii corecte a acestor produse, pentru ca punerea lor pe piata sa nu pericliteze sanatatea celor mici.
Principiile care guverneaza securitatea jucariilor sunt cele care se regasesc atat in Directiva privind securitatea generala a produselor, in Directiva Consiliului 88/378/EEC din 3 mai 1988 referitoare la securitatea jucariilor, cat si in Directiva 2009/48/EC privind siguranta jucariilor.
Obiectivul principal al Directivei privind securitatea jucariilor este protectia sanatatii si securitatii copiilor, si prevenirea, pe cat posibil, a punerii pe piata si utilizarii in servicii a jucariilor periculoase sau necorespunzatoare.
Directiva privind securitatea jucariilor stabileste cerintele esentiale pe care jucariile trebuie sa le indeplineasca in cursul fabricarii si inainte de punerea pe piata.
Aceste cerinte se refera la proprietatile fizice, mecanice, la flamabilitate, la proprietatile chimice, electrice, igienice si radioactivitate. Deci, aceasta directiva isi propune sa acopere toate categoriile de riscuri.
La nivel national, in Romania, aceasta directiva este transpusa prin prevederile Hotararii nr. 74 / 2011.
Aceasta, impune prezenta marcajului CE prin care producatorul indica faptul ca jucaria respecta cerintele aplicabile stabilite in legislatia europeana de armonizare care prevede aplicarea sa pe jucarie.
- Nu dati jucarii cu piese mici pentru copii sub varsta de 3 ani (aceste piese de mici dimensiuni prezintă un pericol de sufocare)
- Urmati cu atentie instructiunile de asamblare pentru jucarii si utilizarea corecta
- Intotdeauna cumparati jucarii de la comerciantii cu amanuntul cu reputatie si piete de desfacere online
- Supravegheati copiii cand se joaca
Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons – Organizație pentru Protectia Consumatorului