Cresc veniturile din furnizarea de servicii de acces la internet

`Creşterea numărului de conexiuni şi a traficului de internet se reflectă şi în veniturile operatorilor din furnizarea acestor servicii. În condiţiile în care în primul semestru al acestui an faţă de semestrul doi al anului trecut, veniturile totale au înregistrat o scădere cu 3%, totuşi veniturile din internet au crescut cu 3%. Venitul mediu lunar per locuitor obținut din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice a fost de 66,3 lei în prima jumătate a acestui an`, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Citește și:

Aproape 700 de telefoane wireless fara marcaj CE descoperite in 2018

Veniturile pieței de servicii de comunicații electronice

Veniturile generate de furnizarea serviciilor de comunicații electronice au fost în valoare de 8 miliarde de lei în primul semestru al acestui an. Veniturile generate de furnizarea serviciilor de internet fix și mobil au crescut în această perioadă cu 3% și au ajuns să reprezinte 31% din totalul veniturilor pieței. Cu toate că înregistrează o scădere cu 6%, veniturile generate de furnizarea serviciilor de telefonie mobilă continuă să aibă cea mai mare pondere în venituri, de 37%, în timp ce veniturile pieței de telefonie fixă și furnizarea programelor de retransmisie TV reprezintă câte 11% din totalul pieței.

Exprimate în euro, veniturile totale au fost de aproximativ 1,7 miliarde euro, înregistrând o scădere cu 5%.

Venitul lunar per locuitor obținut din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice a fost de 66,3 lei. Din acesta, 24,7 lei reprezintă venitul lunar per locuitor obținut din furnizarea de servicii de telefonie mobilă, 20,6 lei cel obținut din furnizarea serviciilor de acces la internetul fix și mobil, și 7,6 lei și, respectiv, 7,5 lei, veniturile obținute din furnizarea telefoniei fixe și a serviciilor de retransmisie TV.

Citește și:

Știți ce reprezintă acidifianții?

Telefonia mobilă

În prima jumătate a acestui an, erau 22,2 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă (-2%), dintre care 12,3 milioane (+2%) erau utilizatori pe bază de abonament și 9,9 milioane (-4%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. În funcție de numărul de cartele SIM active la sfârșitul lunii iunie a acestui an, liderul pieţei avea o cotă de piață de 39%, principalul competitor 30%, următorul competitor 18%, ceilalţi furnizori însumând 13%.

În prima jumătate a anului 2018, în medie, un locuitor a inițiat apeluri de voce însumând 4 ore şi 51 minute și a transmis 59 de mesaje, lunar. Durata medie a unui apel a fost de 2 minute și 45 de secunde.

Citește și:

Preţuri inechitabile

Telefonia fixă

Piața serviciilor de telefonie fixă continuă să înregistreze scăderi, atât în ceea ce privește numărul de linii de acces (-3%, până la 3,8 milioane), cât și numărul de abonați (-4%, până la 3,2 milioane). La 30 iunie 2018, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării înregistra valoarea de 40%.

Media lunară a traficului de voce originat per locuitor a continuat să scadă, ajungând la 10 minute, mai puțin cu 1 minut față de valoarea medie înregistrată pentru semestrul anterior, iar un apel a avut o durată medie de 2 minute și 53 de secunde.

În funcție de numărul de abonați la 30 iunie 2018, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 44%, principalul competitor 35%, următorul competitor 15%, ceilalți furnizori însumând 5%.

Citește și:

Calea Griviței, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Serviciile de retransmisie TV

Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie TV furnizate contra-cost se menține constant în prima jumătate a acestui an, la valoarea de 7,45 milioane. În funcție de suportul utilizat, 5,04 milioane de utilizatori erau abonați la rețelele prin cablu (+1%), 2,28 milioane primeau serviciile de retransmisie TV prin satelit (-2%), iar 0,13 milioane la IPTV (+8%).

În funcţie de numărul de abonaţi la 30 iunie 2018, liderul pieţei de servicii TV avea o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 20%, următorul competitor 18%, ceilalți furnizori însumând 14%.

Citește și:

Cutia de fericire – Bomboane de Ciocolată

Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru primul semestru al anului 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici.

Sursa: ANCOM

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal