Coronavirus: Comisia a ajuns la un prim acord privind un potențial vaccin

In data de 14 august 2020 , Comisia Europeană a ajuns la un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru a achiziționa un potențial vaccin împotriva COVID-19, precum și pentru a dona doze de vaccin țărilor cu venituri mici și medii sau pentru a redirecționa doze de vaccin către alte țări europene. Acesta este rezultatul unei serii de demersuri pozitive în ceea ce privește încheierea discuțiilor preliminare cu Sanofi-GSK, anunțate la 31 iulie și cu Johnson & Johnson, anunțate la 13 august. Odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia va avea la dispoziție baza pentru un cadru contractual privind achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane de doze în numele statelor membre ale UE. Comisia continuă să discute acorduri similare cu alți producători de vaccinuri.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: `Negocierile intense purtate de Comisia Europeană continuă să dea rezultate, iar semnarea acordului de față este o dovadă în acest sens. Acordul de astăzi reprezintă primul pas în implementarea Strategiei Comisiei Europene privind vaccinurile. Prin această strategie vom fi în măsură să furnizăm în viitor vaccinuri atât europenilor, cât și partenerilor noștri din alte părți ale lumii.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: `Astăzi, după câteva săptămâni de negocieri, am încheiat primul angajament prealabil de achiziție al UE pentru un vaccin candidat. Aș dori să mulțumesc companiei AstraZeneca pentru angajamentul său constructiv materializat sub forma acestui acord atât de important pentru cetățenii noștri. Vom continua să lucrăm fără încetare pentru a îmbogăți portofoliul de vaccinuri al UE cu cât mai mulți candidați. Un vaccin sigur și eficace rămâne cea mai sigură strategie pentru a ieși din această criză și pentru a proteja cetățenii și restul lumii împotriva coronavirusului.`

Acordul aprobat astăzi va fi finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite și produse de societăți diferite.

Candidatul vaccin al AstraZeneca se află deja în faza II/III a studiilor clinice de mare amploare, în urma unor rezultate promițătoare în faza I/II privind siguranța și imunogenitatea.

Decizia de a susține vaccinul propus de AstraZeneca se bazează pe o abordare științifică solidă și pe tehnologia utilizată (ChAdOx1, un vaccin cu vector viral nereplicativ – adenovirus de la cimpanzei), pe viteza de livrare la scară largă, costuri, partajarea riscurilor, răspundere și o capacitate de producție care să poată aproviziona întreaga UE, printre altele.

Procesele de reglementare vor fi flexibile, rămânând în același timp robuste. Împreună cu statele membre și cu Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia va utiliza mecanismele de flexibilitate existente în cadrul UE de reglementare pentru a accelera procesul de autorizare și de punere la dispoziția populației a vaccinurilor viabile împotriva COVID-19. Aceasta include o procedură accelerată pentru autorizare și flexibilitate în ceea ce privește etichetarea și ambalarea.

Context

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării și distribuirii de vaccinuri eficiente și sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia ar finanța o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma angajamentelor prealabile de achiziție. Finanțarea acordată ar fi considerată drept acont pentru vaccinurile care vor fi achiziționate efectiv de către statele membre.

Întrucât costul ridicat și rata ridicată de eșec fac ca investirea într-un vaccin COVID-19 să fie o decizie cu grad ridicat de risc pentru dezvoltatorii de vaccinuri, acest acord va permite, prin urmare, realizarea unor investiții care, în caz contrar, probabil că nu ar fi efectuate.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obține, oriunde în lume și nu doar acasă. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva COVID-19 și pentru efortul global de redresare.

Sursa: europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal