Corectitudinea în lanțul de aprovizionare cu produse alimentare: Comisia salută sprijinul statelor membre pentru o mai mare transparență a prețurilor

În urma schimbului de astăzi cu statele membre, Comisia va adopta acum măsurile pentru a introduce o mai mare transparență prin raportarea îmbunătățită a prețurilor de-a lungul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare.

După interzicerea practicilor comerciale neloiale și îmbunătățirea condițiilor de cooperare a producătorilor , în luna mai, Comisia a prezentat cel de-al treilea element pentru îmbunătățirea corectitudinii în lanțul de aprovizionare cu alimente: intensificarea colectării prețurilor produselor agroalimentare în diferite etape de-a lungul lanțului de aprovizionare. modul în care sunt determinate prețurile

O mai mare transparență va permite diferiților actori să facă alegeri mai informate și să îmbunătățească înțelegerea formării prețurilor și a dezvoltării tendințelor de-a lungul lanțului alimentar. De asemenea, poate sprijini deciziile de afaceri mai bune, inclusiv gestionarea mai bună a riscurilor și îmbunătățirea încrederii.

Citește și:

În 2017, țările UE au pierdut venituri din TVA în valoare de 137 de miliarde EUR

În urma discuțiilor în cadrul Comitetului pentru organizarea pieței comune, măsurile vor fi adoptate de Comisie în săptămânile următoare și se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2021.

Deși există deja o cantitate semnificativă de informații cu privire la piețele agricole (inclusiv prețurile la producție și consum, volumele de producție și comerț, etc.), există puține informații disponibile pe piețele care operează între fermieri și consumatori, cum ar fi prelucrarea alimentelor sau vânzarea cu amănuntul. Aceasta creează o asimetrie a informațiilor între fermieri și alți actori ai lanțului de aprovizionare cu alimente și poate pune fermierii într-un dezavantaj semnificativ atunci când fac afaceri cu alții.

Măsurile convenite astăzi se vor aplica sectorului cărnii, produselor lactate, vinului, cerealelor, semințelor oleaginoase și proteice, fructelor și legumelor, uleiului de măsline și zahărului. Colectarea de date se va baza pe sistemele și procedurile deja existente, utilizate de operatori și de statele membre pentru a raporta informațiile de piață Comisiei. Fiecare stat membru va fi responsabil pentru colectarea datelor privind prețurile și piața. Prețurile reprezentative vor fi raportate pentru a obține rentabilitatea și a limita povara administrativă.

Statele membre vor transmite datele Comisiei, care va pune apoi la dispoziție informațiile pe portalul său de date agroalimentare și observatoarele de piață ale UE.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal