Cooperarea fiscală dintre statele membre primește un binevenit impuls în urma unui acord de finanțare

Astăzi, Comisia salută acordul provizoriu de asigurare a finanțării programului de cooperare fiscală al UE (`Fiscalis`) pentru următoarea perioadă bugetară a UE, 2021-2027.

Acordul permite programului Fiscalis să își continue contribuția esențială la sprijinirea și asigurarea unei colaborări strânse în domeniul fiscal între statele membre. La rândul său, programul va ajuta la instaurarea unor sisteme fiscale mai echitabile și mai eficiente, cu mai puține sarcini administrative pentru cetățenii și pentru întreprinderile din cadrul pieței unice a UE.

Citește și:

Câte E-uri găsim în plicurile de răceală?

Noul program va sprijini cooperarea dintre administrațiile fiscale ale statelor membre și va contribui mai eficient la combaterea fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale, prin următoarele mijloace:

  • instituirea unor sisteme informatice mai bune și mai conectate, pe care fiecare stat membru ar trebui altminteri să le dezvolte în mod individual. Aceasta include dezvoltarea și menținerea unor soluții informatice interoperabile și eficiente din perspectiva costurilor, pentru a sprijini autoritățile fiscale în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației UE;
  • schimb de bune practici și formare în vederea creșterii eficienței: acestea includ contribuția la evitarea sarcinilor administrative inutile pentru cetățeni și pentru întreprinderi (inclusiv IMM-uri) în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere și creșterea semnificativă a numărului de 423 000 de profesioniști din domeniul fiscal formați începând din 2014;
  • sprijin sporit în continuare pentru o cooperare aprofundată între autoritățile fiscale, în special prin acțiuni comune de gestionare a riscurilor și audituri – începând cu anul 2014, au fost organizate 1 000 de astfel de acțiuni între statele membre;
  • stimularea competitivității Uniunii și a concurenței echitabile, promovarea inovării și facilitarea implementării de noi modele economice.

Citește și:

Comisia ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că profesioniștii pot beneficia pe deplin de piața unică

Etapele următoare

Acum, acordul provizoriu trebuie să fie aprobat în mod oficial atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu, în vreme ce aspectele bugetare fac obiectul acordului global privind următorul buget pe termen lung al UE, propus de Comisie în mai 2018.

Context

Programul Fiscalis s-a dovedit indispensabil pentru a ajuta administrațiile fiscale să coopereze mai bine la nivelul întregii UE pentru a îmbunătăți colectarea impozitelor și a combate frauda fiscală. Conceput inițial în 1993 ca un simplu program de formare și de schimb destinat funcționarilor din administrațiile fiscale, Fiscalis a determinat o schimbare radicală în peisajul fiscal din UE în ultimii 20 de ani. El oferă un mediu simplu și flexibil pentru cooperarea în domeniul fiscal, cu beneficii substanțiale și cu un impact considerabil, în pofida dimensiunii sale relativ limitate. Într-un singur an (2015), programul a ajutat statele membre să evalueze potențiale recuperări de impozite în valoare de peste 590 de milioane EUR prin controale comune la nivelul UE.

Citește și:

Înlocuitorii de zahăr nu aduc atât de multe beneficii

Acordul de astăzi vine într-un context în care emoția publică împotriva evitării obligațiilor fiscale este foarte puternică, 74 % dintre cetățenii UE solicitând acțiuni ale UE împotriva evitării obligațiilor fiscale și împotriva evaziunii fiscale, și în care guvernele UE trebuie să recupereze peste 50 de miliarde EUR pe an pierdute numai din cauza fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA). Consolidarea programului va contribui la soluționarea acestei probleme. Programul Fiscalis va oferi, de asemenea, sprijin și în ceea ce privește provocările deceniului următor, cum ar fi digitalizarea activităților fiscale, noile modele economice sau internaționalizarea instrumentelor financiare, provocări care depășesc cu mult granițele Uniunii.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal