Controale în unitățile de alimentație publică pentru prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Africane

În perioada 1 iulie – 31 august 2019 Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a organizat la nivel național controale tematice pentru prevenirea propagării pestei porcine africane (PPA), privind verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor obținute din carne de porc sau care conțin carne de porc.

Au fost verificați operatorii din sectorul alimentar care comercializează produse alimentare de origine animală în cadrul unităţilor de vânzare cu amănuntul, situate în zonele de agrement și în localităţile de interes turistic.

Citește și:

Instrumentele de transparență fiscală ale UE se dovedesc eficiente în lupta împotriva evaziunii fiscale și evitării impozitelor

Inspectorii ANSVSA au verificat 8.974 de unități, dintre care:
  • 298 de restaurante;
  • 339 de cantine;
  • 194 de unități de tip catering;
  • 364 de pensiuni turistice;
  • 629 de magazine alimentare;
  • 1414 de carmangerii și măcelării.

Împreună cu reprezentanți ai Poliției Rutiere, inspectorii ANSVSA au verificat și 1.350 de mijloace de transport auto.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 473 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.722.060 de lei.

De asemenea, au fost emise 14 de Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 33 de Ordonanţe de interzicere a desfășurării activității unor unități din sectorul alimentar.

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reținere oficială și expediere către unități de neutralizare pentru 1.441 de kg carne de porc și produse din carne de porc, a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Sursa: A.N.S.V.S.A.

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal