Controale ANSVSA la unități de alimentație publică din parcul Herăstrău

In data de 17 mai 2020, președintele ANSVSA, dr.Robert Chioveanu, a dispus o acțiune fulger de control și, împreună cu directorul DSVSA București și patru inspectori din cadrul Direcției. au verificat unități de alimentație publică din parcul Herăstrău.

Controlul s-a desfășurat între orele 16.00 – 22.00 și a vizat respectarea condițiilor prevăzute privind regimul de funcționare al unităților de alimentație publică pe perioada stării de alertă, precum și respectarea normelor și condițiilor de igienă la prepararea și comercializarea produselor alimentare.

Dintre cele 26 de obiective înregistrate sanitar veterinar care-și desfășoară activitatea în perimetrul acestui parc, 20 de unități erau închise și funcționau 6 unități: 3 unități tip restaurant, care livrau la domiciliu produse alimentare preparate și semipreparate, un magazin alimentar care vindea băuturi răcoritoare și produse alimentare de origine nonanimală ambalate, o rulotă care vindea înghețată ambalată și un restaurant, care, la ora controlului vindea mici și alte produse din carne, preparate la grătar, încălcând astfel prevederile legale în vigoare.*

Ca urmare, această unitate a fost sancționată cu o amendă de 5.000 de lei și activitatea i-a fost suspendată.

La cele 3 unități tip restaurant, s-a verificat modul în care se preparau, ambalau și se livrau produsele culinare și s-a dispus interzicerea comercializării preparatelor prin sistemul `take -away`, deoarece nu erau asigurate condițiile de funcționare pentru acest sistem.

Nu au fost constatate alte neconformități în ceea ce privește cerințele de igienă privind prepararea, ambalarea și livrarea la domiciliu a produselor alimentare preparate sau semipreparate.

“Vor fi realizate, în perioada următoare, controale, inclusiv în weekend, la unitățile de alimentație publică unde se desfășoară activități de tip `drive-in“, `room-service“, livrare la client, `take-away“, pentru a verifica atât respectarea normelor și condițiilor pentru siguranța alimentelor, cât și a celor pentru siguranța consumatorilor`, a declarat dr. Robert Chioveanu, președintele ANSVSA

*HOTĂRÂRE nr. 24 din 14 mai 2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

Punctul 6.(1) Este suspendată temporar activitatea de servire și consum al produselor în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații.(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) activitățile de preparare a hranei, cât și de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip `drive-in“, `room-service“, livrare la client, `take-away“ etc.

Sursa ANSVSA

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal