Conținutul de grăsimi, sare și aditivi alimentari pot avea un impact cumulativ asupra sănătății – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Consumul de produse precum salamul de Sibiu sau crenvursti de pui este frecvent în alimentația multor români. Totuși, este important să fim atenți la compoziția lor, în special la conținutul de grăsimi, sare și aditivi alimentari, pentru că aceste elemente pot avea un impact cumulativ asupra sănătății, mai ales atunci când sunt consumate zilnic sau în cantități mari.
1. Grăsimea și sarea
Produsele procesate din carne pot conține între 20-40 g de grăsime și până la 4 g de sare la 100 g produs.
Excesul de grăsimi saturate crește riscul de boli cardiovasculare, prin favorizarea creșterii colesterolului LDL.
Un aport mare de sare contribuie la hipertensiune arterială și retenție de apă, afectând rinichii și sistemul circulator.
Pentru un adult sănătos, OMS recomandă cel mult 5 g de sare/zi și ca grăsimile saturate să nu depășească 10% din aportul energetic zilnic.
Asigură-te că alegi bine cu InfoCons ! Crenvursti de pui cu până la 10 aditivi alimentari și cu până la 24 % grăsime
2. Aditivii alimentari
Aditivii sunt folosiți pentru conservare, culoare, textură și gust, însă cumulul lor trebuie privit cu atenție.
Nitriții (E249, E250), previn dezvoltarea bacteriilor periculoase, dar în exces și în combinație cu aminele din carne pot duce la formarea de nitrozamine, compuși potențial cancerigeni.
Fosfații (E450, E451, E452), stabilizează textura produsului, dar un consum crescut poate afecta echilibrul calciu-fosfor, cu impact asupra sănătății osoase și renale.
Potentiatorii de gust (E621-glutamat monosodic), intensifică aroma, dar în cantități mari pot genera reacții de tip „sindromul restaurantului chinezesc” (cefalee, palpitații, transpirații).
Aditivii autorizați sunt siguri în dozele admise, însă problema apare când aceștia se regăsesc în multe produse diferite consumate zilnic . Consumul lor poate depăși limita tolerată.
Asigură-te că alegi bine cu InfoCons ! Salam de Sibiu cu până la 2 aditivi alimentari , 42 grame de grăsime și 4 grame de sare pentru 100 grame de produs !
Recomandări pentru consumatori
- Citiți eticheta: un produs cu lista scurtă de ingrediente este, de regulă, mai puțin procesat.
- Alternați sursele de proteine: nu consumați zilnic mezeluri, ci variați cu carne proaspătă, leguminoase, pește sau ouă.
- Evitați asocierea constantă a acestor produse cu alte surse de sare (brânzeturi sărate, covrigi, sosuri procesate).
- Încurajați un consum ocazional, nu zilnic, și alegeți produse cu conținut redus de sare și grăsimi.
Semnatura :
Dan Cristian Vodnar, PhD, habil., Professor,
Senate President
Department of Food Science
University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca, Romania
Corresponding Member of the Romanian Academy
Elected Member of Academia Europaea
Website: http://danvodnar.ro

















