Conferința internațională `Să acordăm atenție resturilor alimentare din gospodării` se va desfășura online în data de 26 noiembrie la ora 10.00, în limba engleză.
Această conferință face parte dintr-o campanie de conștientizarea a reducerii risipei alimentare fiind inițiată deșapte țări europene, printre care și România. Conferința iși propune să adune cercetători și experți în domeniu care vorîmpărtăși informații noi despre deșeurile alimentare, vor oferi exemple ale unor inițiative de succes având ca scop creșterea conștientizării pentru evitarea risipei de alimente în gospodării..
Participarea la eveniment vă poate oferi noi puncte de vedere, informații despre măsurile politice, abilitățile consumatorilor și campaniile de creșterea a gradului de informare a publicului.
La aceasta conferință vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților, ale celor mai importante organizații de consumatori din țările participante, reprezentanți ai mediului academic, care are vor susține subiecte de interes actual.
Pentru înregistrare vă rugăm să accesați linkul https://bit.ly/2IvjIDS până pe 24 noiembrie 2020 la ora 18.00. Veți primi pe e-mail un link pentru a vă alătură conferinței.
Conferința se va desfășura conform următoruluii program:
- 9.45-10.00 Conectarea.
- 10.00-10.10 Cum poate UE să susțină gospodăriile în reducerea risipei alimentare (Virginijus Sinkevičius, comisar european responsabil cu mediul, oceanele și pescuitul)
- 10.10-10.25 Respect mâncării – idei inovative pentru combaterea risipei de alimente (Zita Čeponytė, președinte al Institutului lituanian pentru consumatori)
- 10.30-10.50 Deșeurile alimentare din gospodării: factori și intervenții. (Erica van Herpen, profesor asociat la Universitatea Wageningen- Olanda).
- 10.55-11.15 De la consumatorul alimentar la `cetățean alimentar` (Elina Närvänen, profesor asociat la Universitatea Tampere – Finlanda).
- 11.20-11.30 Discuții libere
- 11.30-11.45 Ce face grupul de reflecție special al Danemarcei (Anne Lerche, consilier special la Think Tank pentru prevenirea pierderii de alimente și a deșeurilor alimentare (ONE THIRD) și consilier special la Ministerul Mediului și Alimentației din Danemarca)
- 11.50-12.10 Etapa inventatorului: etichete inteligente (Solveiga Pakštaitė, fondator și director la Mimica – Marea Britanie).
- 12.15-12.35 Reducerea deșeurilor alimentare în Finlanda: rolul gospodăriilor (Inkeri Riipi, cercetător la Institutul de resurse naturale LUKE – Finlanda).
- 12.35-12.45 Discuție și concluzii.
Gospodăriile din Uniunea Europeană sunt responsabile pentru aproximativ 47 de milioane de tone de deșeuri alimentare anual și aceasta reprezintă mai mult de jumătate din toate deșeurile alimentare generate în UE (FUSIONS, 2016). Având implicații imense de mediu, sociale și economice la scară locală și globală, risipa de alimente și reducerea acesteia devin o provocare comună a societății. Atingerea obiectivelor globale de dezvoltare durabilă legate de risipa alimentară și a obiectivelor acordului verde al UE, rolul consumatorilor este de o importanță capitală.