Comisia se concentrează asupra locurilor de muncă, a creșterii economice și a securității

Acesta este cel de al șaptelea și ultimul buget din cadrul actualului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2014-2020 și se înscrie în limitele prevăzute de acesta. A fost conceput astfel încât să optimizeze finanțarea programelor existente și a noilor inițiative, precum și să stimuleze valoarea adăugată europeană în conformitate cu prioritățile Comisiei Juncker.

Conform propunerii Comisiei, banii din cadrul bugetului pentru 2020 vor fi direcționați către următoarele domenii prioritare: economia competitivă și tineretul, consolidarea securității și a solidarității, în UE și dincolo de granițele acesteia, și schimbările climatice.

Citește și:

Ştiaţi că… Laptele şi produsele din lapte

Un procentaj de 21 % din bugetul total propus pentru 2020 va fi destinat combaterii schimbărilor climatice. Acest lucru este în concordanță cu obiectivul ambițios de a cheltui 20 % din bugetul actual pe termen lung al UE pentru activități care combat schimbările climatice.

Investițiile într-o economie competitivă și în tineret

Cele peste 83 de miliarde EUR în credite de angajament vor stimula creșterea economică și regiunile europene și vor sprijini tineretul. Din acestea:

  • 13,2 miliarde EUR pentru cercetare și inovare în întreaga Europă în cadrul programului Orizont 2020 – tranșa finală și cea mai mare a programului de cercetare și inovare al UE (+6,4 % față de 2019) – inclusiv faza-pilot finală a Consiliului european pentru inovare, pentru a sprijini inovatorii de vârf, întreprinderile mici și oamenii de știință având potențialul de a se dezvolta rapid în Europa și la nivel mondial;
  • 2,8 miliarde EUR pentru educație în cadrul programului Erasmus+;
  • 117 milioane EUR pentru inițiativa `Locuri de muncă pentru tineri`, cu scopul de a sprijini tinerii care locuiesc în regiuni în care rata șomajului în rândul tinerilor este ridicată (finanțarea totală alocată acestei inițiative în perioada 2014-2020 atingând astfel 4,5 miliarde EUR);
  • 1,2 miliarde EUR (+75 % față de 2019) pentru sistemul european global de navigație prin satelit Galileo – cu scopul de a-i permite acestuia să își extindă în continuare gradul de utilizare, de la 700 de milioane de utilizatori în întreaga lume în prezent la 1,2 miliarde de utilizatori până la sfârșitul anului 2020;
  • 255 de milioane EUR pentru Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), cu scopul de a stimula întreprinderile europene să colaboreze pentru a dezvolta produse și tehnologii de apărare. EDIDP oferă posibilitatea de a testa cooperarea în domeniul apărării la nivelul UE în cadrul perioadei bugetare curente, până la crearea unui veritabil Fond european de apărare în 2021.

Citește și:

“Călătorește“ împreună cu banana și obții sfaturi utile pentru reducerea risipei alimentare !

Consolidarea securității și a solidarității în UE și dincolo de granițele acesteia

Multe dintre provocările cu care se confruntă Europa nu se opresc la frontiere. UE a utilizat în mod repetat toată flexibilitatea de care dispunea în cadrul bugetului pentru a face față dezastrelor, pentru a aborda provocările legate de migrație și pentru a consolida frontierele externe ale UE. Prin mobilizarea diverselor sale instrumente, bugetul UE pentru 2020 va continua să investească în solidaritate și în securitate atât în interiorul Europei, cât și dincolo de granițele acesteia:

  • 420,6 milioane EUR (+34,6 % față de 2019) alocate Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), ca urmare a acordului la care au ajuns, în martie 2019, Parlamentul European și Consiliul vizând înființarea, până în 2027, a unui corp permanent de 10 000 de polițiști de frontieră;
  • 156,2 milioane EUR alocate noului program rescEU (o modernizare a actualului mecanism de protecție civilă) pentru a face față în mod mai eficient cutremurelor, incendiilor forestiere și altor dezastre. Acest lucru va contribui la constituirea unei rezerve de capacități de răspuns la nivelul UE, de exemplu avioane și elicoptere pentru stingerea incendiilor forestiere, precum și capacități medicale de urgență;
  • 560 de milioane EUR alocate persoanelor aflate în dificultate în Siria, precum și refugiaților și comunităților-gazdă ale acestora din regiune. Acesta este răspunsul bugetar la un angajament asumat la Conferința `Bruxelles III` privind viitorul Siriei în 2019 (bugetul UE pentru 2019 prevede deja finanțare pentru Siria în valoare de 2,01 miliarde EUR);
  • Sprijinirea în continuare a dezvoltării sistemului de intrare/ieșire, a Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile, a Sistemului de informații Schengen modernizat și a Fondului european pentru dezvoltare durabilă, cu obiectivul general de a îmbunătăți interoperabilitatea sistemelor de informații ale UE pentru a asigura siguranța cetățenilor UE.

Citește și:

Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

Un buget care să permită obținerea de rezultate

Garantarea faptului că fiecare euro din bugetul UE creează o valoare adăugată pentru cetățenii UE reprezintă o prioritate-cheie pentru Comisie. Acest lucru reprezintă, de asemenea, un obiectiv esențial al propunerii Comisiei pentru următorul buget pe termen lung al UE aferent perioadei 2021-2027.

Alături de proiectul de buget, Comisia a publicat astăzi o prezentare generală a performanțelor pentru fiecare dintre programele finanțate din bugetul UE. Aceasta arată că bugetul UE dă rezultate concrete atât pentru cetățenii din UE, cât și pentru cei din afara UE.

Context

Proiectul de buget al UE pentru 2020 include două cuantumuri pentru fiecare program care urmează să fie finanțat – angajamentele și plățile. `Angajamentele` se referă la finanțările care pot fi convenite prin contracte într-un anumit an, în timp ce `plățile` desemnează sumele plătite efectiv. Bugetul UE propus pentru 2020 se ridică la 168,3 miliarde EUR în credite de angajament (+1,3 % față de 2019) și la 153,7 miliarde EUR în credite de plată (+3,5 % față de 2019).

Bugetul UE este cu precădere un buget de investiții. Ridicându-se la aproximativ 1 % din VNB-ul UE și reprezentând aproximativ 2 % din totalitatea cheltuielilor publice ale UE, acesta este menit să completeze bugetele naționale și să pună în aplicare prioritățile asupra cărora au convenit toate statele membre ale UE.

Citește și:

Accesarea conținutului on-line în străinătate

Bugetul UE pentru 2020 este ultimul buget în temeiul actualului cadru financiar multianual al UE, care se derulează în perioada 2014-2020. Propunerea se bazează pe ipoteza că Regatul Unit va participa pe deplin la execuția și la finanțarea bugetului UE pentru 2020, ca și cum acesta ar fi un stat membru.

Comisia a publicat, în primăvara anului 2018, propunerile sale pentru următorul buget pe termen lung al UE, care se va derula în perioada 2021-2027. Bugetul pentru 2020 și bugetul pe termen lung vor fi negociate în paralel de statele membre și de Parlamentul European nou ales.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal