Comisia publica primul tablou de bord al UE in domeniul transporturilor

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Comisia publica primul tablou de bord al UE in domeniul transporturilor

Comisia Europeană a publicat joi, 10 aprilie 2014  pentru prima dată, un tablou de bord al UE în domeniul transporturilor. Acesta compară rezultatele statelor membre, grupate în 22 de categorii legate de transport, și evidențiază pentru cele mai multe dintre aceste categorii primele cinci țări fruntașe și ultimele cinci, cu cele mai slabe rezultate. Țările de Jos și Germania se află pe primele locuri cu rezultate foarte bune la 11 categorii, urmate de Suedia, Regatul Unit și Danemarca.

Obiectivul acestui prim tablou de bord al UE în domeniul transporturilor este acela de a oferi o imagine asupra diversității rezultatelor înregistrate de statele membre în acest domeniu, în întreaga Europă, și de a sprijini statele membre în identificarea deficiențelor și în definirea priorităților în materie de politici și investiții. Tabloul de bord reunește date provenite din diverse surse (de exemplu, Eurostat, Agenția Europeană de Mediu, Banca Mondială și OCDE). Comisia intenționează să îmbunătățească indicatorii în anii următori, în dialog cu statele membre, cu reprezentanții sectorului și cu alte părți interesate, și să monitorizeze progresele statelor membre în timp.

Comisarul Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei responsabil cu mobilitatea și transporturile, a declarat pe marginea acestui subiect: `Noul tablou de bord este un instrument extraordinar, care ilustrează vizual stadiul în care ne aflăm în demersul nostru de a eficientiza sistemele de transport, făcându-le mai ușor de utilizat, mai sigure și mai ecologice. El poate, desigur, să ofere doar o imagine de ansamblu, însă pentru Comisie și pentru statele membre constituie în același timp un punct de referință și o sursă de inspirație în activitatea noastră comună`.

Tabloul de bord poate fi consultat fie pe moduri de transport (rutier, feroviar, pe apă și aerian), fie în funcție de următoarele categorii:

Piața unică (acces la piață, reglementare)

Infrastructură

Impactul asupra mediului

Siguranță

Transpunerea legislației UE

Încălcarea legislației UE

Inovare și cercetare

Logistică.

În majoritatea tabelelor obținute, primele cinci țări fruntașe sunt marcate cu verde, iar ultimele cinci, cu cele mai slabe rezultate, sunt evidențiate cu roșu.

Tabloul de bord este completat de statistici pentru fiecare țară (cheltuielile pentru transport, ponderea diferitelor moduri de transport, cheltuieli din fondurile UE în domeniul transporturilor).

Pentru mai multe informații referitoare la fiecare țară în parte, vă rugăm să consultați MEMO/14/277.

Tabelul de mai jos indică de câte ori apare fiecare țară printre fruntași și de câte ori printre statele cu cele mai slabe rezultate. Punctajul total este calculat prin scăderea punctajelor negative din cele pozitive:

Printre primele 5 Printre ultimele 5 În general
NL 11 0 11
DE 11 1 10
SE 9 1 8
UK 9 2 7
DK 5 0 5
Fi 6 3 3
LU 5 2 3
MT 4 2 2
AT 3 2 1
FR 5 4 1
IE 5 5 0
SI 4 4 0
ES 4 4 0
BE 4 4 0
EE 4 5 -1
SK 4 5 -1
LV 4 5 -1
CZ 2 3 -1
HU 3 5 -2
IT 3 5 -2
HR 1 4 -3
CY 2 5 -3
PT 3 6 -3
RO 4 7 -3
LT 2 6 -4
EL 2 8 -6
BG 3 9 -6
PL 3 9 -6

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Sursa: europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu