Având în vedere dificultățile cu care se confruntă fermierii europeni afectați de secetă în această vară, Comisia Europeană continuă să acționeze pentru a oferi sprijin practic în acest sector. Se va acorda o flexibilitate mai mare pentru a ajuta fermierii să aibă suficientă hrană pentru animale.
Comisia Europeană a prezentat astăzi un pachet suplimentar de acțiuni menite să crească disponibilitatea resurselor furajere pentru animale, aceasta fiind una dintre principalele provocări cu care se confruntă fermierii afectați de secetă. Acest pachet legislativ completează măsurile deja anunțate la începutul lunii august.
Mai precis, noile derogări prezentate astăzi se referă la anumite norme privind înverzirea:
- Posibilitatea de a considera culturi de iarnă, semănate în mod normal toamna pentru recoltare/pășunat, drept culturi intermediare (interzis în temeiul normelor actuale) dacă sunt destinate pășunatului/producției de furaje.
- Posibilitatea de a însămânța culturi intermediare drept culturi pure (și nu ca amestec de culturi, astfel cum este prevăzut în prezent) în cazul culturilor destinate pășunatului/producției de furaje.
- Posibilitatea de a reduce perioada minimă de 8 săptămâni pentru culturile intermediare pentru a permite fermierilor care cultivă terenuri arabile să însămânțeze culturile de iarnă în timp util după culturile intermediare.
- Prelungirea derogării adoptate anterior pentru tăierea/pășunatul terenurilor necultivate în Franța.
Propunerea privind creșterea plăților în avans, deja anunțată în urmă cu câteva săptămâni, a fost, de asemenea, prezentată în mod formal astăzi. Fermierii vor putea beneficia de până la 70 % din plățile lor directe și de până la 85 % din plățile pentru dezvoltare rurală încă de la mijlocul lunii octombrie 2018, în loc de luna decembrie, pentru o îmbunătățire a situației fluxului de numerar.
Aceste propuneri vin în completarea dispozițiilor deja disponibile pentru acest tip de situații. În toate cazurile, Comisia se asigură că toate aceste măsuri sunt aplicate în mod proporțional, ținând seama de preocupările legate de mediu. De exemplu, în conformitate cu normele existente în materie de ajutoare de stat, se poate acorda ajutor financiar în proporție de până la 80 % din valoarea daunelor cauzate de secetă (sau până la 90 % în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale), în anumite condiții specifice. Achiziționarea de furaje poate fi eligibilă pentru ajutoare de stat, fie ca daune materiale, fie ca pierderi de venit. De asemenea, se pot acorda compensații pentru daune fără a fi nevoie să fie notificată Comisia (așa-numitele `ajutoare de minimis`) cu sume de până la 15 000 EUR per crescător de animale pe o perioadă de trei ani. Mai mult, există posibilități de ajutor și în cadrul dezvoltării rurale, inclusiv finanțarea reînsămânțării pășunilor, de exemplu, sau compensații pentru pierderea de venit.
Propunerile de astăzi au fost prezentate statelor membre în cadrul unei reuniuni a Comitetului. Acestea ar trebui să fie votate în cursul următoarelor zile și adoptate în mod oficial până la sfârșitul lunii septembrie. Măsurile se vor aplica retroactiv.
Comisia Europeană lansează concursul anual de traduceri care se adresează școlilor
Sursa: Europa.eu
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!