Comisia prezintă o propunere privind testarea emisiilor autoturismelor în condiții reale de conducere

Ca răspuns la o hotărâre a Tribunalului, Comisia propune reintroducerea în legislația care urmează să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu a anumitor aspecte referitoare la încercările privind emisiile generate în condiții reale de conducere (RDE).

Comisia Europeană a fost foarte activă în promovarea calității aerului, în combaterea schimbărilor climatice și în sprijinirea tranziției către o mobilitate nepoluantă. Printre acțiuni se numără încercări noi și mai fiabile privind emisiile generate în condiții reale de conducere, precum și o încercare de laborator îmbunătățită. Aceste eforturi dau deja rezultate. Noile tipuri de vehicule cu motoare diesel încercate atât în laborator, cât și pe drumuri în condiții reale și introduse pe piață începând din septembrie 2017 emit cu mult mai puțin decât tipurile mai vechi de vehicule cu motoare diesel.

Citește și:

Uleiul de palmier și impactul asupra habitatului natural!

În decembrie 2018, Tribunalul a anulat unele dintre dispozițiile legislației UE referitoare la încercările privind emisiile generate în condiții reale de conducere. Tribunalul a hotărât că așa-numiții `factori de conformitate` nu ar fi trebuit să fie adoptați prin procedura de comitologie, ci prin procedura legislativă ordinară. Anularea are un caracter parțial și nu afectează procedura de încercare RDE actuală, care rămâne în vigoare și care trebuie să fie în continuare efectuată la omologarea de tip.

Tribunalul a amânat efectele anulării parțiale până în februarie 2020, pentru a acorda timp Comisiei să pună în aplicare hotărârea. Pentru a evita incertitudinea juridică cu privire la omologările de tip acordate începând cu septembrie 2017 — atunci când procedura de încercare RDE a devenit obligatorie — Comisia propune astăzi reintroducerea acelorași factori de conformitate în textul juridic. Comisia prezintă propunerea legislativă prin procedura legislativă ordinară, astfel cum a solicitat Tribunalul. Prin urmare, Comisia acționează pentru a asigura securitatea juridică necesară pentru autoritățile naționale, industrie și consumatori.

După ce va fi adoptat de Parlamentul European și de Consiliu, regulamentul va fi direct aplicabil în toate statele membre și va deveni obligatoriu după 3 zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Citește și:

Pensii de urmaș și ajutoare de deces

Context

Cadrul juridic pentru RDE a fost elaborat în cadrul procedurii de comitologie, în cadrul căreia Comisia prezintă o propunere experților naționali, care pot modifica propunerea înainte de a vota. Textul este apoi prezentat Parlamentului European și Consiliului pentru aprobare sau respingere. Aceasta a fost procedura urmată pentru adoptarea celui de-al doilea Act de reglementare RDE (Regulamentul 2016/646), prin care compromisul la care au ajuns experții statelor membre la 28 octombrie 2015 a fost aprobat ulterior de Parlamentul European și de Consiliu.

În decembrie 2018, Tribunalul a anulat unele dintre dispozițiile celui de-al doilea Act de reglementare RDE, în special cele referitoare la așa-numiții `factorii de conformitate`. Factorii de conformitate stabilesc discrepanța permisă între limita de reglementare a emisiilor care este testată în condiții de laborator și valorile procedurii RDE atunci când autoturismul este condus de un conducător auto real pe un drum real, în scopul reducerii treptate a acestei discrepanțe.

În hotărârea sa, Tribunalul nu a pus sub semnul întrebării necesitatea tehnică a factorilor de conformitate, dar a considerat că, atunci când a stabilit factorii de conformitate privind RDE prin procedura de comitologie în locul legislației prin codecizie (= procedura legislativă ordinară), Comisia și-a depășit competențele de executare. Comisia a introdus o cale de atac împotriva hotărârii Tribunalului în februarie 2019, pe motiv că aceasta nu este de acord cu evaluarea juridică a Tribunalului conform căreia Comisia și-a depășit competențele de executare.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Citește și:
Citește și:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal