Cu ocazia trecerii în anul 2013, Comisia Europeană lansează Anul european al cetățenilor, un an care vă este dedicat dumneavoastră și drepturilor dumneavoastră. Acest An european coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană; în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene și mai rămâne un an până la desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
La 10 ianuarie 2013, președintele Comisiei, José Manuel Barroso, și vicepreședintele Comisiei, Viviane Reding, se vor alătura șefului guvernului irlandez, Enda Kenny, și ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 – Anul european al cetățenilor în sala Rotunda a primăriei din Dublin. Cu această ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisă cu liderii Europei cu privire la viitorul Uniunii Europene. La dezbatere vor participa, de asemenea, viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore, și o serie de deputați europeni din regiune.
`Avem nevoie de implicarea directă a cetățenilor pentru a construi o Uniune mai puternică și cu un caracter politic mai pronunțat. Este motivul pentru care 2013 a fost desemnat Anul european al cetățenilor – un an dedicat dumneavoastră și drepturilor dumneavoastră în calitate de cetățeni ai UE,` a afirmat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție. `Cetățenia europeană este mai mult decât un concept. Este o realitate tangibilă, care se traduce în beneficii concrete pentru cetățeni. Comisia Europeană dorește să-i ajute pe oameni să înțeleagă cum pot beneficia în mod direct de propriile drepturi și vrea să cunoască punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetățenii europeni trebuie să fie în măsură să își exprime preocupările și să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul să ne implicăm cu toții activ în definirea viitorului nostru comun.`
Pentru a marca Anul european al cetățenilor – 2013, vor fi organizate în întreaga UE o serie de evenimente, conferințe și seminare, atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel național, regional sau local (pentru calendarul evenimentelor, puteți consulta: http://europa.eu/citizens-2013). Comisia va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct și `Europa ta`, ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetățenilor Uniunii Europene, și va consolida rolul și vizibilitatea instrumentelor de soluționare a problemelor, cum ar fiSOLVIT, pentru a le permite cetățenilor Uniunii să-și exercite din plin drepturile și să și le apere mai eficient.
De-a lungul anului 2013, vicepreședintele Reding și alți comisari ai UE își vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan național și local pentru a organiza dezbateri cu cetățeni europeni din întreaga Europă, pentru a le asculta punctul de vedere și a răspunde la întrebările acestora. Vicepreședintele Reding a organizat deja dezbateri la Cadiz (Spania), la Graz (Austria) și la Berlin (Germania), iar comisarul Andor a ținut o dezbatere la Napoli (Italia). Multe alte astfel de dezbateri vor fi organizate în 2013 în diferite orașe europene, factori de decizie politică de la nivel european și local urmând să poarte dezbateri cu cetățeni din toate colțurile Europei, indiferent de statutul lor social. Puteți urmări toate dezbaterile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.
Pentru a pregăti terenul pentru Anul european, Comisia a organizat, în perioada 9 mai – 9 septembrie 2012, o amplă consultare publică în cadrul căreia cetățenii au fost întrebați despre problemele cu care s-au confruntat în exercitarea drepturilor lor de cetățeni ai UE (a se vedea IP/12/461). Respondenții au indicat că sunt foarte atașați de drepturile lor de cetățeni ai UE, în special de dreptul la libera circulație și de drepturile politice. Ei au precizat că și-ar dori crearea unui adevărat spațiu european în care să poată să locuiască, să lucreze, să se deplaseze, să studieze și să facă cumpărături fără să se confrunte cu formalități administrative împovărătoare sau cu acte de discriminare. Respondenții au subliniat însă că mai sunt de parcurs unele etape până la acest stadiu. Ei au atras atenția asupra diverselor probleme existente, în special cele legate de respectarea drepturilor UE la nivel local, chestiuni pe care Comisia le va aborda în următorul raport privind cetățenia, prevăzut să fie publicat în cursul anului 2013. A se vedea rezultatele consultării la adresa: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf
Context
Datorită cetățeniei UE – care nu înlocuiește cetățenia națională, ci o completează – toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitatea lor de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara din UE în care locuiesc, dreptul la protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca și cele aplicate resortisanților țării în cauză, precum și dreptul de a adresa petiții Parlamentului European, de a înainta o plângere Ombudsmanului European sau de a lua parte, începând din 2012, la o inițiativă cetățenească europeană.
Sunt multe drepturi care derivă din calitatea de cetățean european, însă de multe ori oamenii nu știu de existența lor. Un sondaj din 2010 a evidențiat faptul că un număr mult prea mare de persoane simt în continuare că nu sunt informați în mod adecvat cu privire la drepturile pe care le dețin: doar 43 % din cetățenii europeni cunosc semnificația sintagmei `cetățean al Uniunii Europene` și aproape jumătate (48 %) indică faptul că nu sunt `bine informați` cu privire la drepturile lor. Miza Anului european al cetățenilor va consta tocmai în explicarea acestor drepturi și în garantarea faptului că oamenii își cunosc drepturile și nu se confruntă cu obstacole în exercitarea lor.
De exemplu, libertatea de circulație este dreptul cel mai prețuit al cetățenilor UE (a se vedea comunicatul de presă nr. 14/2011). Într-adevăr, cetățenii europeni efectuează în fiecare an peste un miliard de călătorii în interiorul UE și din ce în ce mai mulți europeni își exercită dreptul de a locui într-un alt stat membru. Cu toate acestea, deși peste o treime (35 %) din lucrători ar lua în considerare posibilitatea de a accepta un loc de muncă în alt stat membru, aproape unul din cinci este de părere în continuare că există prea multe obstacole în calea realizării efective a acestui lucru. Împreună cu dificultățile lingvistice, lipsa cronică de informații constituie bariera cea mai importantă în calea exercitării profesiei în altă țară.
Comisia Europeană depune eforturi pentru a elimina aceste obstacole. Raportul privind cetățenia UE în 2010 (a se vedea IP/10/1390 șiMEMO/10/525) a prezentat 25 de măsuri concrete pentru eliminarea obstacolelor rămase care îi împiedică în prezent pe cetățenii europeni să-și exercite dreptul la libera circulație în UE. Una dintre acestea vizează creșterea gradului de informare a persoanelor în ceea ce privește statutul lor de cetățeni ai UE, drepturile de care beneficiază și ce înseamnă aceste drepturi pentru viața lor de zi cu zi.
Pe durata Anului european al cetățenilor, în 2013, Comisia va publica un al doilea raport privind cetățenia Uniunii, care va servi drept plan de acțiune pentru eliminarea obstacolelor încă prezente care împiedică cetățenii să beneficieze pe deplin de drepturile lor de cetățeni ai UE.
Prin desemnarea anului 2013 drept An european al cetățenilor, Comisia Europeană își respectă angajamentul asumat în cadrul Raportului privind cetățenia UE și răspunde apelului Parlamentului European în acest sens.
Pentru informații suplimentare
Anul european al cetățenilor:
http://europa.eu/citizens-2013
Dezbaterile cu cetățenii privind viitorul Europei:
http://ec.europa.eu/european-debate
Cetățenii europeni își spun punctul de vedere: rezultatele consultării cu privire la drepturile cetățenilor UE:
http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf
Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:
Sala de presă a Direcției Generale Justiție:
http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm
Sursa: Comisia Europeana – Comunicat de presa
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.