Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane și de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanța.

Cum ia naștere?

Uzufructul se poate constitui numai în favoarea unei persoane existente și ia naștere:

prin act juridic;

uzucapiune;

alte moduri prevăzute de lege.

Care este durata?

Uzufructul constituit în favoarea unei persoane fizice este cel mult viager. Uzufructul constituit în favoarea unei persoane juridice este de cel mult 30 ani.

Uzufructul constituit până la data la care o anumită persoană va ajunge la o anumită vârstă durează până la acea dată; chiar dacă acea persoană ar muri înainte de împlinirea vârstei stabilite.

Cum se exercită dreptul de uzufruct?

Dreptul se exercită personal de uzufructuar.

Dacă în actul prin care a fost constituit uzufructul nu există o clauză contrară, uzufructuarul poate ceda dreptul său unei alte persoane, fără acordul nudului proprietar.

Cesiunea uzufructului trebuie notificată nudului proprietar.

După cesiune, dreptul de uzufruct continuă, după caz, până la împlinirea termenului inițial sau până la decesul uzufructuarului inițial.

Cum se stinge uzufructul?

  • prin moartea uzufructuarului (persoană fizică) sau încetarea personalității juridice (în cazul persoanei juridice);
  • ajungerea latermen;
  • consolidare (când calitatea de uzufructuar și de nud proprietar se întrunesc în aceeași persoană);
  • renunțare la uzufruct;
  • neuzul timp de 10 ani (sau 2 ani – în cazul uzufructului unei creanțe);
  • prin hotărâre judecătorească la cererea nudului proprietar – atunci când uzufructuarul abuzează de folosința bunului, aduce stricăciuni acestuia sau îl lasă să se degradeze;
  • când bunul a fost distrus în întregime dintr-un caz fortuit.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal