Cheltuielile totale ale administrației publice în domeniul protecției sociale (așa cum sunt definite de COFOG) în Uniunea Europeană (UE) s-au ridicat la 2,890 miliarde de euro în 2017. Aceasta era echivalentă cu 18,8% din PIB sau 41,1% din cheltuielile administrației publice. Cheltuielile privind ‘protecția socială’ au rămas de departe cea mai importantă diviziune COFOG în 2017 în Uniunea Europeană și în toate statele membre raportoare și țările AELS. Aceasta reflectă funcția centrală a guvernului de a redistribui veniturile și bogăția, finanțate prin plăți obligatorii.
Raportul dintre cheltuielile guvernamentale pentru protecția socială și PIB a variat în statele membre ale UE de la mai puțin de 10% în Irlanda (9,5%) la aproape un sfert din Finlanda (24,9%). Șase state membre – Finlanda, Franța, Danemarca, Italia, Austria și Suedia – au alocat cel puțin 20% din PIB protecției sociale, în timp ce Irlanda, Lituania, Malta, Letonia, România, Cehia și Bulgaria au cheltuit mai puțin de 13% protectie sociala.
Cheltuielile pentru protecția socială pot fi detaliate în mai multe grupuri detaliate. Grupul ‘vârstă înaintată’, care include pensiile, a reprezentat 10,1% din PIB în UE în 2017. Acesta a reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor de protecție socială în toate statele membre, cele mai mari fiind înregistrate în Grecia și Finlanda 13,8%), urmate de Franța și Italia (ambele 13,4%), precum și de Austria (12,5%). În schimb, Irlanda (3,4%), Lituania (5,7%) și Cipru (6,0%) au înregistrat cele mai scăzute cote.
Sursa: Europa.eu
– Consumați pastile când sunteți răcit? Puteți găsi și 18 E-uri într-un comprimat!
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!