Certificatul Verde: Comisia Europeană adoptă o perioadă de acceptare obligatorie de nouă luni pentru certificatele de vaccinare

Certificat Verde InfoCons

Noi norme privind perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare intră în vigoare de la 1 februarie 2022.

  • Certificatele verzi vor fi acceptate de către statele membre pentru o perioada de 9 luni de la data administrării ultimei doze de vaccinare primară.
  • Pentru un vaccin cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica doză administrată.
  • Pentru vaccinarea cu două doze, este vorba de 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze ori, în concordanță cu strategia de vaccinare a statului membru în care a fost efectuată vaccinarea, de la prima și unica doză pentru persoanele vindecate.

Conform unui comunicat de presă emis la sfârșitul lunii decembrie 2021, Comisia Europeană a adoptat noi norme referitoare la certificatul digital al UE privind Covid. Astfel, Comisia a stabilit o perioadă obligatorie de acceptare de 9 luni, mai exacr 270 de zile a cerificatelor verzi pentru călătoriile din interiorul Uniunii Europene. La baza noilor norme adoptate de Comisia Europeană, stă garanția că restricțiile sunt fundamentate pe cele mai bune dovezi științifice existente, precum și pe criterii obiective.

Așadar, o perioadă clară și omogenă de acceptare a certificatelor verzi de vaccinare garantează coordonarea călătoriilor, așa cum s-a stabilit în cadrul reuniunii din 16 decembrie 2021. Această coordonare continuă reprezintă un element esențial în buna funcționare a pieției unice, oferind claritate cetățenilor  UE  în exercitarea dreptului la libera circulație.

Certificatul Verde este recunoscut de către Comisia Europeană drept o „poveste de succes” a Uniunii Europene. Certificatul digital al UE privind COVID are menirea de a facilita călătoriile, asigurând  condiții de siguranță la nivelul întregii Uniuni Europene în perioada de pandemie pe care o traversăm.

Câte certificate verzi au fost emise până în prezent? Conform comunicatul formulat de Comisia Europeană, până în prezent au fost emise 807 milioane de certificate. Certificatul verde a reprezentat un punct de reper și un standard la nivel mondial. Astfel, până în acest moment, 60 de țări și teritorii de pe cinci continente s-au alăturat acestui sistem.

Noile norme introduse de Comisia Europeană privind certificatul verde, armonizează diferitele norme existente la nivelul statelor membre Uniunii Europene. Perioada de valabilitate impusă, ține cont de „orientările” Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform căruia administrarea dozelor de rapel este recomandată la o perioadă de  cel mult 6 luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare.

În aceste condiții, cât timp va fi valabil certificatul verde? Certificatul verde va fi valabil pentru o perioadă de grație de încă trei luni după cele 6 luni, în vederea adaptării campaniilor de vaccinare ale statelor membre, precum și în vederea accesibilității cetățenilor la dozele de rapel.

Normele introduse de Comisia Europeană privind perioada de acceptare a certificatelor verzi se aplică în scopul călătoriilor. În momentul în care statele membre introduc norme interne de utilizare a certificatelor verzi, acestea sunt încurajate să se adapteze la noile norme în vederea oferirii unei siguranțe și a evitării posibilelor perturbări.

Care sunt normele de codificare ale certificatelor verzi?De asemenea, Comisia Europeană a adoptat și normele de codificare ale certificatelor verzi, asigurându-se că se face diferența între certificatele de vaccinare prin care se demonstrează finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare care demonstrează administrarea dozei de rapel.

Cum se înregistrează dozele de rapel?!

Dozele de rapel se înregistrează astfel:

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare cu 2 doze;
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma vaccinării cu o doză unică sau a unei doze dintr-un vaccin cu 2 doze administrate unei persoane vindecate.

Care este contextul adoptării noilor norme privind certificatele verzi?

Odată cu începerea administrării dozelor de rapel împotriva virusului SARS-COV-2, multe dintre statele membre au adoptat recent norme privind perioada de timp în care certificatele verzi care arată finalizarea seriilor de vaccinare primară ar trebui acceptate.

Actul delegat este aliniat abordării adoptate de către Comisia Europeană, în propunerea sa de „noua recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19, din data de 25 noiembrie 2021.

Certificatele verzi vor fi acceptate de către statele membre pentru o perioada de 9 luni  de la data administrării ultimei doze de vaccinare primară. Pentru un vaccin cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica doză administrată. În schimb, în cazul vaccinării cu două doze, este vorba de 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze ori, în concordanță cu strategia de vaccinare a statului membru în care a fost efectuată vaccinarea, de la prima și unica doză pentru persoanele vindecate.

IMPORTANT! În baza acestor noi norme ale Uniunii Europene privind certificatele verzi, statele membre trebuie să accepte orice certificat de vaccinare ce a fost eliberat la mai puțin de 9 luni de la administrarea ultimei doze de vaccinare primară. Statele membre nu sunt în măsură să stabilească o perioadă de acceptare mai scurtă sau mai lungă.

Statelor membre ale Uniunii Europene le este recomandat să ia cât inițieze imediat demersurile necesare pentru a asigura accesul la vaccinare pentru grupurile ale căror certificate de vaccinare se apropie de limita perioadei maxime de acceptare. Deocamdată, nu se vor aplica noi norme privind termenul de acceptare al certificatelor emise în urma administrării dozelor cu rapel, având în vedere că nu sunt suficiente date care să ateste perioada de protecție.

Va fi modificat certificatul verde? Perioada de acceptare NU va fi codficată în certificatul de vaccinare. În schimb, aplicațiile de scanare a acestor certificate vor fi adaptate noilor norme. Astfel, în cazul în care data vaccinării depășește cele 270 de zile, aplicația mobilă pentru verificarea certificatelor va semnala acest lucru, indicând faptul că cerficatul a expirat.

Regulamentului delegat (UE)  2021/2288 al Comisiei din 21 decembrie 2021 evidențiază că: „Dat fiind caracterul urgent al situației legate de pandemia de COVID-19, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pentru a acorda suficient timp punerii în aplicare din punct de vedere tehnic a perioadei standard de acceptare, prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 februarie 2022.”

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal