Ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare pentru a ne proteja sănătatea ? Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorului !

Ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare pentru a ne proteja sănătatea ? Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorului !

Tot mai mulți consumatori din întreaga lume aleg să includă suplimentele alimentare și alimentele funcționale în dieta zilnică, în speranța de a-și susține sănătatea și starea generală de bine. Această tendință este analizată într-un nou raport publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care atrage atenția asupra importanței siguranței alimentare în contextul nutriției personalizate.

Siguranța consumatorilor, o prioritate

Raportul intitulat „Siguranța alimentară în nutriția personalizată: accent pe suplimente alimentare și alimente funcționale” oferă o imagine de ansamblu asupra principalelor aspecte legate de siguranța acestor produse: de la posibile interacțiuni cu medicamentele și dozajele corecte, până la necesitatea evaluării ingredientelor noi, care nu au un istoric de consum dovedit. FAO subliniază nevoia unei informări clare și bazate pe dovezi științifice, astfel încât consumatorii să poată lua decizii responsabile în ceea ce privește sănătatea lor.

Citește și : Cum recunoaștem medicamentele contrafăcute ? Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorilor de Proprietate Intelectuală !

Cadru legislativ și responsabilitate

Pentru a proteja sănătatea publică și a stimula, în același timp, inovația, raportul analizează modul în care diverse țări reglementează suplimentele și alimentele funcționale, cu accent pe etichetare, clasificare și evaluarea beneficiilor pentru sănătate. FAO își propune să sprijine autoritățile, în special din țările cu venituri mici și medii, în consolidarea cadrelor legislative pentru a asigura produse sigure, dar și pentru a întări încrederea consumatorilor în aceste noi opțiuni alimentare.

Suplimente vs. alimente funcționale – ce sunt și ce beneficii promit

Suplimentele alimentare sunt produse concentrate în nutrienți, menite să completeze o dietă normală, în timp ce alimentele funcționale sunt produse care, pe lângă valoarea lor nutritivă de bază, promit și beneficii suplimentare pentru sănătate. Cu toate acestea, FAO atrage atenția că, deși aceste produse au un potențial real, afirmațiile legate de sănătate trebuie susținute prin cercetări riguroase.

Citește și : Protecția Mediului în Uniunea Europeană – InfoCons te informează

Consumatori informați, decizii corecte

Comportamentul consumatorilor evoluează rapid, iar interesul pentru sănătate influențează tot mai mult deciziile de cumpărare. De aceea, FAO subliniază importanța furnizării de informații corecte, clare și științifice, pentru a preveni dezinformarea și a promova alegeri conștiente. Accesul echitabil la cunoștințe științifice și colaborarea între state sunt esențiale pentru dezvoltarea unor reglementări eficiente care să protejeze sănătatea publică și să încurajeze inovația în siguranță.

Sursă : Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO)

Autor : Andra Nițu

Citește și : 8 Mai 2025 – Încheierea pelerinajului Sf. Elena de la Manastirea Pantocrator din Romania – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro , Protecția Consumatorului , Protecția Consumatorilor , Proprietate Intelectuală , Consumers Protection , Consumer Protection , Fii Un Exemplu , Dezvoltare Durabilă , Smart Deal , Green Deal , Alertă , Alerte  , Telefonul Consumatorului  , Telefonul Consumatorilor , Suplimente Alimentare , Alimentație , Nutriție

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal