Mulți experți recomandau cu câțiva ani în urmă folosirea unor tocătoare de plastic, deoarece cele din lemn erau considerate ca fiind mult mai greu de întreținut din punct de vedere sanitar. Însă, studii recente au arătat că cele două au aproximativ aceeași probabilitate de a reține bacterii dăunătoare pe suprafața lor. Așadar, puteți folosi orice fel de tocător, atât timp cât urmați câteva reguli de bază.
Igiena produselor alimentare – Cuţitele, lingurile şi alte ustensile de bucătărie
În primul rând, ar trebui să aveți cel puțin 2 tocătoare în casă – unul pentru carne crudă sau pește și unul pentru pâine, legume și fructe.
De asemenea, ar trebui să spălați tocătorul (fie el de plastic sau de lemn) cu apă caldă și cu săpun/detergent de vase, sau să lăsați tocătorul de plastic în mașina de spălat vase. Pentru a elimina bacteriile, puteți să afundați tocătorul în apă cu clor diluat (1 litru de apă și o linguriță de clor), și apoi clătiți bine cu apă. Întotdeauna lăsați tocătorul să se usuce bine înainte de a-l depozita la loc în dulap. Astfel scăpați de umezeala necesară bacteriilor pentru a se dezvolta.
Telefonul Consumatorului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787
De-a lungul timpului, orice tocător (plastic sau lemn) poate aduna bacterii în fisurile și crăpăturile din el, pentru a le transfera apoi în mâncare. Materialele mai dure, precum bambusul sau arțarul, sunt mai puțin predispuse la zgârieturi sau fisuri, față de alte tipuri de lemn, precum chiparosul. Înlocuiți orice tocător în momentul în care devine prea zgâriat.
Sursa: consumerreports.org
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!