Uită-te în jur în supermarket și vei găsi multe produse alimentare dintr-un anumit tip de ambalaj sau recipient din plastic, hârtie, cauciuc sau metal. Deși acest ambalaj pot părea inofensive, știai că unele substanțe chimice își pot găsi drumul în alimentele din ambalaj? Hidrocarbura uleiului mineral (MOH) este una dintre aceste substanțe chimice.
MOH se găsește aproape peste tot în mediu. Poate pătrunde în alimente oriunde de-a lungul lanțului de procesare alimentară. MOH variază în dimensiune, structură și este clasificat în două tipuri principale – MOSH și MOAH.
MOSH înseamnă Hidrocarburi saturate cu ulei mineral, care reprezintă o problemă pentru sănătate. Se știe că MOSH se acumulează în ficat și în sistemul limfoid, provocând inflamații.
MOAH înseamnă Ulei Mineral Hidrocarburi Aromatice. Migrarea MOAH în alimente trebuie redusă la minimum datorită potențialului său cancerigen.
Cum intră MOSH și MOAH în mâncarea noastră?
MOSH și MOAH pot contamina alimentele în orice punct al lanțului de procesare, de la materii prime, depozitare, transport, producție până la materialele de ambalare.
Sursele primare de MOSH și MOAH sunt adezivii, cernelurile de imprimantă și materialele de ambalare. Poate fi găsit și în unele ambalaje reciclate. Alte surse includ uleiurile hidraulice folosite la mașinile care produc și ambalează alimentele noastre. Chiar și gazele din mediu, cum ar fi gazele de eșapament de la vehicule și emisiile de la fabricile industriale, pot provoca contaminarea MOSH și MOAH pe tot parcursul procesului de producție alimentară.
Contaminarile datorate hidrocarburilor din uleiuri minerale (MOH) din produsele alimentare pot fi atribuite mai multor surse. Materialul de ambalare realizat din carton reciclat imprimat cu cerneală derivată din uleiuri minerale a fost una dintre primele origini. În plus, pot fi surse lubrifianții folositi în timpul procesării alimentelor, straturile de ceară aplicate direct pe alimente, poluarea mediului, pungi de iută etc.. Contaminațiile găsite variază de la sub 1 mg/kg până la câteva mii de mg/kg. În 2008, în uleiul de floarea soarelui din Ucraina au fost raportate mai mult de 1000 mg/kg de ulei mineral.
Componente grase din cosmetice, materiale de ambalare pentru alimente și transportul acestora și culorile utilizate pentru imprimare pe ambalaje contin componente de ulei mineral precum MOSH/MOAH. Ele pot infiltra alimentele atât de origine vegetală, cât și de origine animală în moduri diferite, de ex. prin migrație. Ambii compuși, hidrocarburile saturate cu ulei mineral (MOSH) și, de asemenea, hidrocarburile aromatice cu ulei mineral (MOAH) sunt ușor absorbiți din alimente și se pot acumula în grăsimea corporală și în organe. În prezent, nu poate fi exclus ca fracțiile MOAH să conțină compuși cancerigeni. Guvernele naționale, în special ministerele alimentației și agriculturii, presează CE pentru definirea concentrațiilor maxime permise de MOSH/MOAH în alimente și ambalaje. Si s-a ajuns la legislatia DIN EN 16995:2017.
Prezența hidrocarburilor minerale precum MOSH si MOAH în produsele alimentare este o problemă continuă de mai bine de un deceniu. În timp ce toxicitatea și influența asupra corpului uman nu sunt încă clare, descoperirile constante ale uleiului mineral în produsele alimentare au condus la un interes public persistent. Descoperirile de ulei mineral în alimentele pentru sugari în 2019, au determinat autoritățile publice să analizeze mai profund acest subiect și să se gândească la definirea limitelor superioare.
Conform unei declarații a EFSA (Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor) din 2019, în absența informațiilor privind prezența sau absența compușilor aromatici policiclici cu 3-7 inele (3-7 PAC), detectarea MOAH în alimente ar trebui considerată potențială; preocupare crescuta pentru sănătatea umană. Recent, la 21 aprilie 2022, Comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje (SCoPAFF) al Comisiei Europene a publicat un proiect de declarație comună care definește efectiv limitele superioare pentru MOAH în alimente (2 mg/kg pentru uleiurile și grăsimile comestibile).
In 2017, Food Safety Authority FAVV din Gelgia a determinat limite pentru MOSH (C16-C35) in alimente:
Produs | Nivel MOSH |
Lapte si produse din lapte | 5 mg MOSH/kg |
Cereale | 15 mg MOSH/kg aliment |
Produse din legume, snacksuir si deserturi | 20 mg MOSH/kg aliment |
Produse de origine animala, zahar si produse de cofetarie | 30 mg MOSH/kg |
Peste si produse din peste | 60 mg MOSH/kg aliment |
Condimente | 70 mg MOSH/kg aliment |
Uleiuri de origine animala si vegetala | 100 mg MOSH/kg aliment |
Legume, nucifere, seminte oleaginoase, produse din oua | 150 mg MOSH/kg aliment |
Autor : Biol. Simona Rotaru