Catedrala Încoronării din Alba Iulia, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Catedrala Încoronării este considerată simbolul reîntregirii de țară ,căci aici s-a întâmplat, la 15 octombrie 1922, cel mai frumos moment din istoria românilor: actul încoronării regelui Ferdinand I și a reginei Maria ca suverani ai României Mari.

Catedrala a fost construită între 1921-1922 după planurile arhitectului Victor Ștefănescu, sub conducerea inginerului Tiberiu Eremia, decorul pictural fiind realizat de Costin Petrescu, cel considerat a fi un maestru al frescei. Edificiul este un monument de arhitectură în stil neo- brâncovenesc, prezentând elemente de tradiție bizantină, fiind realizată după modelul bisericii Curții Domnești din Târgoviște. Catedrala are un plan în cruce greacă, cu o cupolă impresionantă în plan central sprijinită de patru coloane din marmură roșie.

Din turnul clopotniță, ce măsoară 52 de metri, perspectiva orașului Alba Iulia se desfășoară în fața ochilor curioși. În dreapta și în stânga turnului se desfășoară pavilioanele amplasate în jurul curților interioare, în ale căror galerii descoperim expuse piese arheologice din perioada romană și până în sec al XVIII-lea.

In prezent catedrala găzduiește activitatea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Calea Griviței, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal