Catalog tehnic european cu privire la fraudă în cazul mijloacelor de plată

Catalog tehnic european cu privire la fraudă în cazul mijloacelor de plată

Sprijinit de: Programul pentru prevenirea, pregătirea şi gestionarea consecinţelor terorismului şi a altor riscuri legate de securitate - Comisia Europeană - Directoratul General pentru Justiţie, Libertate şi Securitate.
Sprijinit de: Programul pentru prevenirea, pregătirea şi gestionarea consecinţelor terorismului şi a altor riscuri legate de securitate – Comisia Europeană – Directoratul General pentru Justiţie, Libertate şi Securitate.

Consumatorii sunt în general bombardaţi de noile tehnologii şi de noile metode de plată: carduri de credit, e-banking, plăţi prin telefon, bani electronici etc. În reclamele care se fac acestor mijloace de plată sunt prezentate doar beneficiile utilizării lor, însă nu se explică cum pot fi utilizate în mod corect şi sigur de către consumatori. Mai mult, ştim care sunt riscurile la care ne expunem atunci când contractăm aceste metode de plată?

A.N.P.C.P.P.S. România, în colaborare cu asociaţia spaniolă de consumatori ADICAE (Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros), a desfăşurat în perioada 2008 – 2009, Proiectul european ‘Catalog tehnic european cu privire la fraudă în cazul mijloacelor de plată`, cofinanţat de Uniunea Europeană – Directoratul General pentru Justiţie, Libertate şi Securitate.

Proiectul a urmărit crearea unui parteneriat între sectorul public şi privat, cooperarea cu ONG-uri, cu sistemul judiciar, cu alte organisme profesionale, precum şi cu reprezentanţii băncilor, ai emitenţilor de carduri şi sectoarelor de vânzare cu amănuntul, în vederea dezvoltării de strategii şi instrumente de combatere a infracţiunilor în domeniul mijloacelor de plată electronică printr-o colaborare efectivă şi activă a tuturor părţilor interesate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european.

Ţările participante în acest proiect au fost: Spania, Republica Cehă, Italia, Lituania, România, Slovacia şi Slovania.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal