Cât plătim la asigurarea RCA începând cu 19 mai?

Plafonarea tarifelor maximale pentru asigurarea RCA a luat sfârșit pe 18 mai, pentru ca de astăzi, 19 mai, să intre în vigoare noile tarife.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul unei conferințe de presă susținuta de Prim-vicepreședintele Cornel Coca Constantinescu, a prezentat noile tarife de referință RCA, ce vor intra în vigoare în câteva zile.

Tarife cu 21% sub tariful de prima maxim

Tarifele de referință sunt structurate în funcție de: categoriile de vehicule, de tipul asiguratului și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maxima autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.

Persoanele cu vârsta între 41 și 50 de ani care încheie o poliță RCA pe un an de zile, care dețin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 și 1.400 cmc, au tariful de referință de 487 lei, cu 21% sub tariful de prima maxim, stabilit pentru aceasta categorie, de 617 lei.

Cele mai mici tarife pentru clasa 1.200 – 1.400 cmc

Cea mai mica valoare înregistrată la tarifele de referință este de 461 lei, cu 15% mai putin decât tariful maxim (541 lei).

De această valoare beneficiază șoferii trecuți de 60 de ani și care dețin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 și 1.400 cmc.

La polul opus, cei care trebuie să plătească cel mai mult, sunt șoferii sub 30 de ani, ce dețin un autoturism cu capacitatea cilindrică mai mare de 2.500 cmc.

Tariful de referință este de 2.718 lei, în scădere cu 12% fata de tariful maxim (3.087 lei).

Nu vom asista la creșteri de tarife RCA pentru persoanele fizice‘, a declarat Cornel Coca Constantinescu, în cadrul conferinței de presa.

Sursa: ASF

Tarife mai mici si pentru persoanele juridice

Pentru persoane juridice care dețin un autoturism cu capacitate cilindrica între 1.401 și 1.600 cmc, tariful de referință este 957 de lei, față de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).

Sursa: ASF

Tarifele de referință au un caracter orientativ

Prim-vicepreședintele ASF a specificat că dacă asiguratorii vor dori să vândă polițele RCA peste acest tarif trebuie să vină cu argumente solide.

Sursa: FinZoom.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal