Mai simplu spus, laptele de vacă are o amprentă de carbon ridicată din mai multe motive, la fel ca producția de carne de vită. Vacile, ca majoritatea animalelor, folosesc o cantitate semnificativă de energie pentru activități precum menținerea temperaturii corpului și deplasarea, ceea ce este ineficient pentru producția de carne și lapte. În plus, vacile produc metan prin rumegare, ceea ce sporește semnificativ impactul lor general asupra mediului. Atunci când vacile sunt hrănite cu soia sau alte furaje pentru vite, despădurirea devine o preocupare suplimentară.
Aproximativ 70% din amprenta de carbon a laptelui de vacă are loc la fermă, dar transportul, ambalarea și refrigerarea contribuie, de asemenea, la aceasta. Alegerea laptelui de origine locală este recomandabilă, deoarece reduce nevoia de transport pe distanțe lungi. Analiza presupune că vacile pasc pe terenuri improprii pentru cultivare. În cazul în care este implicată soia sau alte furaje pentru vite, despădurirea se adaugă la impactul asupra mediului.
Citeste si : Amprenta de carbon a peștelui și a fructelor de mare
În general, laptele de vacă rămâne o alegere cu emisii ridicate de carbon pentru obținerea caloriilor, iar situația poate fi chiar mai gravă în regiunile în care vacile sunt hrănite cu soia. Impactul asupra mediului al producției de lapte este un subiect complex, influențat de factori precum furajele, producția de lapte, emisiile de metan, durata de viață a vacilor și productivitatea generală a turmei.
Sursa: The book “How bad are bananas?” The Carbon footprint of everything by Mike Berners – Lee