Brânza ricotta are o amprentă de carbon relativ ridicată în comparație cu alte brânzeturi, deoarece necesită o cantitate semnificativă de lapte pentru a produce o cantitate mică de brânză. De obicei, este nevoie de aproximativ 20 de litri de lapte pentru a crea doar 1 kilogram de ricotta. Acest lucru duce la o cantitate mai mare de emisii de dioxid de carbon (CO2) pe unitate de brânză, din cauza naturii intensive în resurse a procesului de producție, în special în comparație cu brânzeturile care necesită mai puțin lapte pentru producție.
În plus, brânzeturile vegane își îmbunătățesc continuu gustul și textura, oferind o alternativă mai ecologică și fără cruzime.
Citeste si : Ce amprentă de carbon are înghețata ?
Este demn de remarcat faptul că, chiar și în producția de brânză care utilizează cheag vegetarian, persistă preocupările legate de bunăstarea animalelor. Animalele crescute pentru lapte trebuie mulse în mod constant, iar puilor masculi nu li se permite de obicei să pască liber, ceea ce evidențiază problemele etice din cadrul producției de brânză.
Sursa: The book “How bad are bananas?” The Carbon footprint of everything by Mike Berners – Lee