Anual,consumatorii generează 1,8 miliarde de tone de CO2e prin producția de plastic, ceea ce reprezintă 3% din emisiile anuale, iar această cifră continuă să crească. Plasticul are o valoare incontestabilă, fiind rezistent, de lungă durată și impermeabil. În consecință, acesta persistă timp de secole în depozitele de deșeuri, dăunează faunei sălbatice prin umplerea stomacurilor acestora, transformă plajele virgine în gropi de gunoi și se infiltrează în numeroase ecosisteme. Abia recent am început să înțelegem potențialul impact asupra sănătății atât a consumatorilor, cât și a altor ființe vii.
Citeste si : Ce este amprenta de carbon și cum se calculează?
Din perspectiva carbonului, rezistența plasticului la descompunere este avantajoasă, deoarece nu contribuie la emisiile de metan în depozitele de deșeuri, presupunând că este eliminat în mod corespunzător și nu aruncat la gunoi. Cu toate acestea, prin faptul că optăm pentru depozitarea la groapa de gunoi în locul reciclării, stimulăm producția suplimentară de plastic virgin. În ciuda conștientizării tot mai mari a problemelor legate de plastic, producția globală continuă să crească cu un procent uimitor de 4% în fiecare an. Reducerea cererii este o provocare, deoarece plasticul a devenit omniprezent în viața noastră.
Sunt necesare patru acțiuni esențiale:
- Creșterea semnificativă a ratelor de reciclare, care în prezent se situează la doar 18%.
- Creșterea utilizării energiei regenerabile în producția de plastic.
- Încorporarea unei proporții mai mari de bioplastice în amestecul de plastic.
- Cel mai important, să reducem la minimum utilizarea plasticului.
Reciclarea materialelor plastice reprezintă o provocare, în special atunci când diferite tipuri de materiale trebuie procesate separat, ceea ce este agravat de amestecul de diferite materiale plastice în multe produse. Creșterea gradului de utilizare a energiei regenerabile este valabilă pentru industria plasticului, ca și pentru toate sectoarele de producție la nivel mondial.
Sursa: The book “How bad are bananas?” The Carbon footprint of everything by Mike Berners – Lee