Utilizatorii de dispozitive mobile sunt vizați de o campanie de phishing prin intermediul aplicației de mesagerie Whatsaap.

Scopul campaniei este de a-i determina pe utilizatori să se aboneze la diferite servicii taxate prin SMS, să instaleze malware pe dispozitivul mobil sau să comande anumite produse `minune` de slăbit în timp record.

Mesajul inițial este în limba română și conține diacritice, fapt ce denotă că este adaptat să atragă utilizatori din România.

Atenție! Nu accesați link-ul din mesajul următor!

`!!! Aplicația WhatApp va costa 0.01 $ pentru fiecare mesaj trimis. Trebuie să confirmați profilul pentru a continua să îl utilizați GRATUIT! Activați profilul dvs. aici http://whatapp.us/Activati/Romania/`

Cum să ne ferim de astfel de campanii?

Acordați o atenție deosebită mesajelor care vă solicită date personale, chiar dacă vin de la persoane din agendă. Așa cum se poate observa, există destule elemente care ar trebui să-i ajute pe utilizatori să-și dea seama că mesajul reprezintă o păcăleală și nu ar trebui să acceseze URL-ul indicat, precum:

  • Denumirea reală a aplicației este Whatsapp (nu WhatApp);
  • Link-ul conține domeniul `whatapp.us`, în timp ce domeniul web real este `whatsapp.com`;
  • Mesajul este trimis de la un număr de telefon obișnuit (posibil chiar de la un număr salvat în agenda de contacte).

Fiţi suspicios dacă primiţi un SMS sau un apel telefonic de la o companie care vă solicită informaţii personale. Puteţi verifica dacă mesajul/apelul este legitim prin apelarea directă a companiei la numărul lor oficial.

Atunci când navigaţi pe web de pe dispozitivul dvs. asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS. Puteţi verifica întotdeauna acest lucru la începutul adresei URL. Ex: https://www.infocons.ro/

Nu accesați niciodată un link sau o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Ştergeţi-l imediat!

Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale, greşeli de ortografie sau cu rezoluţie mică.

Dacă este disponibilă, instalaţi o soluție antivirus. Astfel, în multe dintre cazuri vă va alerta cu privire la activităţi suspicioase.

sursa: https://cert.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal