Bulevardul Magheru, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Bulevardul Magheru este cea mai circulată arteră din București fiind, în perioada interbelică, unic în întreaga Europa datorită modernității sale. Bulevardul a fost construit la început de secol XX, fiindu-i dat numele generalului Gheorghe Magheru. Bulevardul leagă Piața Romană de Piața Universității și este considerat ,,geamănul` bulevardului Nicolae Bălcescu.

Perioada de grație de pe Magheru a fost cea dintre cele două războaie mondiale, când clădirile construite aici au revoluționat arhitectura românească, fiind considerate șocante față de majoritatea clădirilor de atunci. Acest tip de clădiri se numeau blockhaus, având mai multe etaje cu apartamente de locuit, instituții, hoteluri și chiar muzee.

Aici este construit blocul Aro, conform planurilor lui Horia Creangă, la intersecția dintre Pictor Arthur Verona și Magheru, fiind prima construcție de factură avangardistă din capitală. La parterul blocului se regăsește și acum cinematograful Patria.

Anii 1930 sunt marcați de construcția a două hoteluri pe bulevardul Magheru, hotelul Ambasador și hotelul Lido, cunoscut înainte ca hotel Angelescu. La Lido se găsea odată o piscină cu valuri artificiale, extrem de cunoscută în acea perioadă.

O marcă a modernizării de atunci o reprezintă și garajul Ciclop, care era atunci cel mai mare garaj pe mai multe nivele al Capitalei. Construit în 1928 de către Dumitru Bragadiru, garajul este astăzi monument istoric.

Pe bulevardul Magheru a avut loc una dintre cele mai mare tragedii ale Bucureștiului, în anul 1940, atunci când, ca urmare a cutremurului din 10 noiembrie, blocul Carlton, care avea 12 etaje din beton armat, s-a prăbușit. De altfel, nu a fost singura ,,victimă` de pe Magheru, foarte multe clădiri de aici suferind pagube uriașe. În 1977, un alt cutremur lovește România, fiind afectate blocurile Casata și Scala, care au fost ulterior reconstruite.

În perioada comunistă, au fost construite aici foarte multe blocuri, fiind demolate o parte din clădirile vechi, care făceau din Magheru una din cele mai frumoase artere ale Europei. Astăzi putem găsi un melanj între stilul arhitectural tip Art Deco și conformismul socialist, iar istoria bulevardului Magheru pare ascunsă printre clădirile cu bulină roșie, ce au nevoie disperată de reabilitare.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Cazarma Mare a Infanteriei din Alba Iulia, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal