Globalizarea aduce multe beneficii și oportunități, dar și multe provocări. UE dorește să profite de oportunitățile globalizării și să diminueze impactul negativ al acesteia.

Intensificarea schimburilor comerciale pentru profitul companiilor europene. Regimul comercial european și numeroasele acorduri comerciale negociate de UE fac ca Uniunea să se numere printre cele mai avantajoase regiuni în domeniul comercial. UE este principalul partener comercial pentru 80 de țări. Prin urmare, UE este unul dintre cei mai mare actori de pe scena comerțului internațional, alături de SUA și China. Exporturile UE reprezintă peste 15% din exporturile globale. Peste 80% dintre exportatorii Uniunii Europene sunt IMM-uri. Exporturile UE de bunuri și servicii au crescut de la 1.160 de miliarde de euro în 2000 la 2.900 de miliarde de euro în 2018. În 2017, exporturile către Coreea de Sud au crescut cu peste 12%, cele către Columbia cu peste 10% și cele către Canada cu 7%.

Citește și:

Care este cantitatea de hrană risipită de fiecare consumator ?

Locurile de muncă

Globalizarea duce și la crearea de locuri de muncă. În 2017, peste 36 de milioane de locuri de muncă (1 din 7) din UE au fost susținute de exporturi. Fiecare miliard de euro provenit din exporturi susține în medie 13.000 de locuri de muncă în Uniune. În România, în 2018, exporturile în afara UE au susținut 1,1 miliarde de locuri de muncă (1 din 6). Jumătate dintre acestea se află în sectorul serviciilor. Majoritatea acestor locuri de muncă sunt bine plătite. În medie, sunt cu 12% mai bine plătite decât locurile de muncă din alte domenii.

Avantajele pentru consumatori

Marile avantaje ale globalizării și comerțului pentru consumatori vin din importuri. Acordurile comerciale fac ca importatorii să plătească taxe mai mici. Datorită competiției crescute, prețurile la bunuri și servicii scad. Consumatorii beneficiază și de o mai mare varietate de produse și servicii între care să aleagă. În același timp crește nivelul bunăstării și confortul.

Beneficiile comerțului intra-UE

În cadrul UE, piața unică are ca scop înlăturarea barierelor din calea comerțului între statele membre. Piața unică europeană este cea mai mare zonă economică fără bariere comerciale din lume. Deservește 500 de milioane de cetățeni cu un PIB de aproximativ 13 mii de miliarde de euro. Se estimează că piața unică a creat 2,8 milioane de locuri de muncă.

Sursa: Parlamentul European

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal