Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru informații despre Azerbaidjan, vă rugăm să consultați Portalul online https://migrationto.az/.

Cetățenii români pot intra pe teritoriul statului cu pașaportul simplu electronic sau temporar, valabil cel puțin 3 luni de la data expirării vizei de intrare în Republica Azerbaidjan.

Perioada maximă de ședere pentru deținătorii de pașaport este de 90 de zile.

Cetățenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Azerbaidjan (cu excepția posesorilor de pașapoarte diplomatice sau de serviciu). Cetățenii români pot obține o viză electronică de intrare în Azerbaidjan, accesând portalul online “ASAN VISA”, la adresa https://evisa.gov.az sau o viză aplicată pe pașaport, la Ambasada Republicii Azerbaidjan la Bucureşti sau la celelalte misiuni și oficii consulare ale Azerbaidjanului în străinătate.

IMPORTANT!

 • În cazul planificării unei șederi pentru o perioadă mai mare de 15 zile, imediat după sosirea în Azerbaidjan, este OBLIGATORIE înregistrarea la Serviciul de Stat pentru Migrație. Responsabilitatea înregistrării cetățenilor străini (inclusiv a posesorilor de pașapoarte diplomatice sau de serviciu) revine gazdei (hotel, instituție, asociație, persoană fizică etc.).
 • Nerespectarea obligaţiei de înregistrare, depăşirea termenului de şedere, încălcarea scopului declarat al călătoriei sau imposibilitatea dovedirii datei de intrare pe teritoriul naţional sunt considerate încălcări ale legislaţiei privind regimul străinilor şi se sancţionează cu amendă sau nepermiterea intrării pe teritoriul statului azer pentru o perioadă nedeterminată. Pentru fiecare zi de întârziere a plății se percepe o penalizare de 1%. După ce amenda contravențională este plătită, sancțiunea nepermiterii intrării în Azerbaidjan este ridicată. Plata se poate face online, accesând site-ul  https://eservice.migration.gov.az/?payments=show.
 • Solicitați dovada confirmării înregistrării primită de gazdă de la Serviciul de Stat pentru Migrație și păstrați dovada până la ieșirea din țară. Dacă înregistrarea nu a fost făcută, veți fi sancționat. De aceea, pentru siguranța dumneavoastră, vă puteți înregistra singur pe site-ul Serviciului de Stat pentru Migrație (https://e-regv2.migration.gov.az/Security/SignIn?lang=2) sau utilizând aplicația pentru smartphone “MigAz”.
 • Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare în Republica Azerbaidjan, regimul de şedere, înregistrarea șederii și alte informații utile cetățenilor români care se deplasează în acest stat, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile azere:

Serviciul de Stat pentru Migrație al Republicii Azerbaidjan (http://migration.gov.az/?lang=en și aplicația pentru smartphone “MigAz”, disponibilă pe Google Play Store și App Store);

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan (http://www.mfa.gov.az/en);

Ambasada Republicii Azerbaidjan din Bucureşti (http://www.azembassy.ro/).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul Republicii Azerbaidjan să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro .

Șederea temporară sau permanentă în Republica Azerbaidjan

Dreptul de ședere temporară (cu valabilitate de până la un an, cu posibilitatea prelungirii de patru ori) sau permanentă (cu valabilitate de cinci ani, fără limită la prelungire) în Republica Azerbaidjan pentru cetățenii străini sau apatrizi este acordat de către Serviciul de Stat pentru Migrație.

Condițiile pentru acordarea dreptului de ședere temporară în Azerbaidjan, le puteți găsi la https://migration.gov.az/home/booklet_content/572, iar documentele necesare eliberării permisului de ședere temporară la https://eservice.migration.gov.az/app/offical-application-create/2 .

Condițiile pentru acordarea dreptului de ședere permanentă în Azerbaidjan, le puteți găsi la  https://migration.gov.az/home/booklet_content/591, iar documentele necesare eliberării permisului de ședere permanent la https://eservice.migration.gov.az/app/offical-application-create/3.

Solicitanții pot aplica pentru permisul de ședere temporară sau permanentă la sediul Serviciului de Stat pentru Migrație, la unul dintre centrele “ASAN xidmət” din cadrul Agenției de Stat pentru Servicii Publice și Inovații Sociale de pe lângă Președintele Republicii Azerbaidjan (http://asan.az/en/service-centers/asan-xidmetler) sau online, pe Portalul E-Services al Serviciului de Stat pentru Migrație (https://eservice.migration.gov.az/?lang=en).

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Azerbaidjan nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Azerbaidjan să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe, secțiunea  “Alerte de călătorie” (http://www.mae.ro/travel-alerts/32390).

Siguranţă şi criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe avertizează toţi cetăţenii români să se abţină de la orice deplasare în apropierea frontierei Armeniei cu Azerbaidjan, în dreptul regiunii separatiste Nagorno-Karabah şi zona adiacentă acesteia, unde au loc ciocniri ale forţelor armate din cele două ţări.

Totodată, în Nagorno-Karabah şi în zona militarizată adiacentă, există riscul prezenţei unor dispozitive explozive amorsate şi chiar pericolul unor schimburi sporadice de focuri între unităţile militare aflate de o parte şi de alta a Liniei de Contact.

ATENȚIE! Autorităţile azere au informat că îşi rezervă dreptul de a declara persona non grata pe teritoriul Republicii Azerbaidjan pe orice cetăţean străin care se deplasează în regiunea Nagorno-Karabah, fără obţinerea unei aprobări prealabile din partea Guvernului Republicii Azerbaidjan. Recomandăm contactarea Ambasadei Republicii Azerbaidjan la București, în cazul necesităţii stringente a efectuării unei deplasări în regiunea Nagorno-Karabah. Autorităţile române nu pot asigura asistenţă consulară cetăţenilor români pe teritoriul regiunii Nagorno-Karabah.

Azerbaidjan este o ţară relativ sigură din punctul vedere al siguranţei turiştilor. Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini sunt relativ rare, dar pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil;
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
 • În cazul călătoriei cu mijloacele de transport din Azerbaidjan păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
 • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei;
 • În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea poliției locale şi a misiunii diplomatice a României.
 • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării etc.), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
  • 112 – Apel de urgență
  • 102 – Poliţie
  • 103 – Salvare
  • 101 – Pompieri.

Apelează rapid numerele de urgență din Azerbaidjan!

Se recomandă, de asemenea, anunțarea Ambasadei României în Republica Azerbaidjan (http://baku.mae.ro), care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Sistemul medical din Republica Azerbaidjan este similar celui din România, organizat pe două componente: public și privat.

Înainte de a vizita Azerbaidjan, vă recomandăm să încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

IMPORTANT! Verificaţi cu societatea de asigurări din România dacă aceasta este recunoscută de unităţile medicale din Azerbaidjan şi condiţiile în care poate fi utilizată.

Există posibilitatea încheierii unor asigurări medicale pe plan local.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia cu autovehiculul pe drumurile publice din Azerbaidjan este similară celei europene.

În trafic sunt frecvent încălcate unele reguli de circulaţie, precum nesemnalizarea schimbării direcției de mers, neacordarea de prioritate, depăşirea vitezei legale sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului.

Recomandăm pietonilor să manifeste atenţie sporită la traversarea străzilor, fiind frecvente cazurile de accidentare din cauza conducătorilor auto, care nu au acordat prioritate la trecerile marcate și semaforizate.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Azerbaidjan și valabil pe timpul șederii temporare (cu viză de intrare). Din momentul în care cetățenii români primesc dreptul de ședere temporară sau permanentă, permisul de conducere românesc mai este acceptat 30 de zile. După această perioadă, pentru conducerea autovehiculelor în Azerbaidjan, rezidenții străini trebuie să obțină un permis de conducere a autovehiculelor eliberat de autoritățile azere. Fac excepție angajații misiunilor diplomatice sau persoanele asimilate acestora.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Indiferent de gravitatea accidentului rutier, persoana implicată trebuie să acorde imediat primul ajutor victimei şi să anunţe cel mai apropiat post de poliţie. Este interzisă mutarea autovehiculului, până la sosirea la fața locului a poliției. După întocmirea procesului verbal de constatare de către poliţie, se contactează firma de asigurare (medicală, CASCO şi asigurarea obligatorie pentru şoferi).

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan a informat cu privire la decizia prin care se interzice introducerea pe teritoriul Republicii Azerbaidjan a autoturismelor care nu îndeplinesc norma de poluare Euro IV.

Utilizarea cărţilor de credit

În Azerbaidjan se poate utiliza sistemul de plată  prin card de credit. Se recomandă prudenţă în folosirea acestora şi verificarea regulată a contului bancar pentru a putea face sesizare în caz de nevoie.

Reglementări vamale

Pentru informaţii generale despre reglementările vamale din Republica Azerbaidjan poate fi accesat website-ul Comitetului Vamal de Stat la adresa http://customs.gov.az/en/.

Restricţii privind fotografierea şi înregistrările audio-video

În Republica Azerbaidjan nu este permisă fotografierea şi înregistrarea audio-video a persoanelor (chiar atunci când se află în spaţii publice) fără acordul acestora.

Fotografierea/filmarea unor clădiri ale instituţiilor publice este interzisă. Recomandăm solicitarea anterioară a permisiunii pentru fotografiere/filmare.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal