Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor colaborează cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor în cadrul unui proiect care își propune să identifice factorii de risc cu rol în apariția, răspândirea și evoluția pestei porcine africane în România.
Proiectul va lua forma unui GRANT cu finanțare din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) cu o valoare de 40.000 de euro, cu posibilitatea de suplimentare.
Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
În acest sens, în perioada 20 – 21 februarie, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), reprezentanții ai EFSA, ai grupului permanent Animal Health and Welfare – African Swine Fever (AHAW- ASF) al EFSA dar și cu epidemiologi și statisticieni din Danemarca.
Proiectul își propune să perfecționeze, pe baza experinței și a datelor concrete care vor fi obținute în urma desfășurării acestui proiect, setul de măsuri pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane (PPA).
Comisia Europeană a solicitat EFSA realizarea unei analize asupra ultimelor evenimente generate de PPA, în special cu privire la situația specifică din România. Aceasta, deoarece evoluția acestei boli în România, începând cu iunie 2018, a evidențiat un nou model, și anume o infecție concentrată asupra exploatațiilor de porci domestici, de orice dimensiune, cu puține manifestări raportate la mistreți.
Se va realiza o analiză a datelor epidemiologice privind PPA din România (în special de la exploatațiile de porcine domestice) afectate de boală, care va include o analiză a tiparelor temporale și spațiale ale PPA la mistreți cu scopul de a identifica modelele (intervalele și viteza) de transmitere și, de asemenea, introducerea virusului în diferite tipuri de exploatații de porcine domestice.
Bacteria Listeria monocytogenes și cum o putem evita
Această analiză urmărește identificarea factorilor de risc implicați în apariția, răspândirea și persistența virusului PPA la populația de mistreți, dar și în interfața domestic/sălbatic, în vederea consolidării biosecurității și a altor măsuri de reducere a riscurilor.
Toate aceste activități, desfășurate în strânsă colaborare cu România și în cadrul unui grup de lucru permanent al EFSA pentru PPA, includ organizarea și executarea unui studiu de caz-control în exploatațiile de porcine domestice din țara noastră pentru a identifica și analiza factorii potențiali de risc care joacă un rol în apariția, răspândirea și persistența PPA în România.
Totodată, s-a discutat posibilitatea montării de capcane pentru insecte și testarea acestora pentru PPA, în cadrul unui alt proiect gestionat de EFSA în colaborare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) și Rețeaua europeană de partajare a datelor privind distribuția geografică a vectorilor artropode, care transmit agenți ai bolilor la oameni și animale (European network for sharing data on the geographic distribution of arthropod vectors, transmitting human and animal disease agents – VectorNet) .
Rezultatele astfel obținute vor fi puse la dispoziția statelor membre sau statelor terțe din Europa în care evoluează PPA pentru a facilita lupta împotriva acestei boli.
Sursa: ANSVSA
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!