În data de 7 iunie este sărbătoriă Ziua Mondială a Siguranței Alimentare, eveniment stabilit de Adunarea Generală a ONU în 2018. Tema din acest an este „Siguranța alimentară: pregătește-te pentru neprevăzut”, subliniind importanța pregătirii pentru incidentele de siguranță alimentară, indiferent de gravitatea lor.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Europeană InfoCons, un instrument util pentru a face alegeri informate în ceea ce privește produsele alimentare.
Cu ajutorul Aplicației Europeane Gratuite InfoCons , consumatorii pot verifica dacă produsele pe care le achiziționează sunt în conformitate cu standardele de siguranță ! În secțiunea de Alerte a Aplicației, cetățenii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene.
Prin intermediul secțiunii de Alerte a Aplicației Europene InfoCons , consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele alimentare , actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:
- Data la care a fost emisă alerta (de la cea mai recentă, la cea mai veche) ;
- Descriere explicită a produsului ;
- Țările vizate ;
- Problema identificată cu produsul ;
- Gradul de risc .
Citește și : Cum alegem fructele și legumele din magazine
Aplicația Europeană InfoCons este un instrument util și gratuit, care poate fi folosit în 33 de limbi. Cu ajutorul aplicației, consumatorii pot lua propriile decizi referitor la ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare al etichetei produselor. Astfel , oricine poate accesa în limba maternă următoarele următoarele informații utile :
- Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii ;
- Personalizarea aplicației pentru cei cu anumite probleme de sănătate și nevoi dietetice speciale prin stabilirea cantității de sare, zahăr, alergeni, aditivi numerici și de tipuri ;
- Calculator în care se poate insera cantitatea de produsconsumată pentru a afla instant : cantitatea de sare si zahăr , numărul de calorii , precum și activitățile sportive necesare pentru arderea acelor caloriilor (mers, alergare și bicicletă) ;
- Salvarea produsului scanat în secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic / săptămânal, rețete;
- Din secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii pot afla numărul total de E-uri , precum și cantitatea totală de zahăr și sare ale produselor consumate ;
- Alertele în timp real pentru produse alimentare și non-alimentare la nivelul Uniunii Europene ;
- Dicționar de terminologie în domeniul protecției consumatorilor, mediului, bancar financiar, muncă, asigurări, energie, etc. ;
Citește și : Ce boli pot fi transmise prin alimente ?
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare pune accent pe practicile de siguranță alimentară, în situații în care există un risc pentru sănătate asociat cu consumul de alimente. Un incident alimentar poate avea loc, de exemplu, din cauza accidentelor, a controlului insuficient, a fraudei alimentare sau a evenimentelor naturale.
Deși pregătirea pentru gestionarea incidentelor de siguranță alimentară necesită eforturi susținute din partea factorilor de decizie, a autorităților de siguranță alimentară, a fermierilor și a operatorilor din industria alimentară, iarconsumatorii pot avea un rol activ.
Siguranța alimentară salvează vieți. Conform Organizației Mondiale a Sănătății , în fiecare an, aproximativ 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc din cauza a circa 200 de tipuri diferite de boli de origine alimentară, în special tinerii și persoanele fără resurse financiare. În plus, bolile transmise prin alimente sunt responsabile anual pentru 420.000 de decese prevenibile.
Ziua Mondială a Siguranței Alimentare este o modalitate importantă de : a crește conștientizarea problemelor legate de siguranța alimentară, a demonstra cum se pot preveni bolile prin sguranță alimentară, a discuta abordările colaborative pentru îmbunătățirea siguranței alimentare în diverse sectoare și a promova diferite soluții pentru a crește siguranța alimentelor.
Citește și : Mezelurile și carnea procesată în alimentația copiilor . Cu ce le putem înlocui ?
Sursă : Organizația Mondială a Sănătății (OMS)
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor , membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra in ANEC, membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro