Astazi se implinesc 4 ani de la devastatorul cutremur din Japonia, cand zeci de persoane si-au pierdut viata!

Pe data de 11 martie 2011, un cutremur de magnitudinea 9,01 grade pe scara Richter, a zguduit din temelii coastele nord-estice ale Japoniei. Miscarea seismica s-a produs la 72 kilometri N-E si o adancime de 32 de kilometri, ora locala 14:46 (7:46 ora Romaniei).

S-a calculat ca, in urma cutremurului, cea mai mare insula a Japoniei, Honshu, a fost mutata cu 2,4 metri, iar axa Pamantului a suferit o deplasare de cel putin 10 centimetri. A rezultat un tsunami de pana la 40 de metri, acesta lovind in interiorul uscatului pana la 10 kilometri de la tarm, maturand in calea lui tot: vapoare, masini, case. Aproape 130.000 de locuinte au fost distruse total, circa un milion distrugeri partiale, peste 18.000 de persoane decedate, 6.142 de raniti iar 2.668 de persoane au fost date disparute.

Valul seismic a traversat Pacificul pana Alaska, Hawaii si Chile, la 17.000 de kilometrii distanta, la tarm avand inaltimea de 2 metri.

Centrala nucleara de la Fukushima a fost grav afectata, dupa ce sistemul de racire al reactorului 1 s-a defectat, nivelul radiatiilor in camera de control fiind de peste 1.000 de ori peste limitele normale, iar in toata Japonia de peste 20 de ori mai mare. S-au efectuat evacuari in masa pe o raza de zeci de kilometri din cauza radiatiilor, iar zeci de specialisti s-au luptat luni intregi sa stabilizeze centrala nucleara.

Cutremurul s-a resimtit si in spatiu, producand infrasunete ce au fost detectate de satelitul Goce. Peste 1000 de replici au fost inregistrate in zilele urmatoare, cea mai mare avand 7,9 grade pe scara Richter.

Pagubele materiale a ajuns la imensa suma de peste 235 miliarde de dolari, fiind, probabil, cel mai costisitor dezastru din toate timpurile.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal