Dacă sunteţi cetăţean european şi mergeţi la studii în altă ţară a UE, verificaţi dacă organismul de securitate socială din ţara dumneavoastră vă acoperă costul asistenţei medicale pe toată durata studiilor în străinătate.
În unele ţări, organismele naţionale de asigurare acoperă costurile îngrijirilor medicale în altă ţară doar pe o perioadă limitată de timp. Dacă vă aflaţi în această situaţie, va trebui fie să vă înregistraţi pe lângă organismul de securitate socială din ţara în care studiaţi, fie să încheiaţi o poliţă de asigurare privată.
Atâta timp cât beneficiaţi de asigurare medicală pe durata studiilor în străinătate, va trebui să aveţi un Card european de asigurări sociale de sănătate valid, pentru a beneficia de asistenţă medicală şi pentru a solicita rambursarea costurilor.
Formularele E111 şi E128 nu mai sunt valabile în prezent. Trebuie să solicitaţi Cardul european de asigurări sociale de sănătate.
Sistemul de sănătate din ţara gazdă ar putea fi foarte diferit de cel cu care sunteţi obişnuit: în unele ţări, pacienţii plătesc direct consultaţia medicală şi apoi solicită rambursarea costurilor, iar în altele medicii nu primesc onorarii din partea pacienţilor.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate
Puteţi obţine Cardul european de asigurări sociale de sănătate de la organismul dumneavoastră de asigurare medicală sau de la cel la care sunt afiliaţi părinţii sau soţul/soţia, dacă sunteţi în întreţinerea acestora.
Trebuie să obţineţi Cardul european de asigurări sociale de sănătate înainte de a pleca la studii în străinătate.
Studenţi în vârstă şi lucrători
Uneori, costurile asistenţei medicale primite pe durata studiilor în străinătate nu sunt acoperite de organismul de asigurare din ţara de origine.
Vă puteţi afla în această situaţie dacă aveţi peste 28 sau 30 de ani.
De asemenea, dacă faceţi studii de doctorat, puteţi fi considerat mai degrabă lucrător decât student, în funcţie de sursa finanţării.
În acest caz, va trebui să încheiaţi o poliţă de asigurare privată sau să vă înregistraţi pe lângă un organism de securitate socială din ţara gazdă.
Caz real
Informaţi-vă cu privire la normele de securitate socială
Wim este cetăţean belgian şi a plecat la studii în Olanda, fiind în posesia Cardului european de asigurări sociale de sănătate. Pe durata studiilor, Wim şi-a luat şi o slujbă cu jumătate de normă. Legislaţia olandeză prevede însă că orice lucrător este obligat să încheie şi o asigurare naţională de sănătate al cărei cost se ridică la 1 100 de euro anual. Acest lucru este valabil chiar şi în cazul în care lucrătorii deţin un Card european de asigurări sociale de sănătate. Astfel, intenţia lui Wim de a lucra s-a dovedit a fi mult mai costisitoare decât anticipase.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.
Sursa : europa.eu