Asigurarea de viata reduce dobanda creditelor de nevoi personale, dar creste DAE

Pentru siguranta beneficiarului unui credit de nevoi personale si a familiei acestuia, bancile solicita incheierea unei asigurari de viata. In cazuri neprevazute acestia sunt protejati prin asigurarea care acopera riscul pentru pierderea involuntara a locului de munca, incapacitatea temporara de munca precum si riscul de deces.

Asigurarea de viata trebuie sa fie pe numele beneficiarului, cesionata in favoarea Bancii.

Intalnim 4 situatii in legatura cu asigurarile de viata aferente creditelor de nevoi personale:

  1. credite cu asigurare inclusa: suportata de catre banca (Garanti Bank, Carpatica, Banca Transilvania – Practic BT) sau de catre consumator, sub forma de comision. Se plateste direct la banca, inclus in costul creditului / DAE: Piraeus Bank, ING si Unicredit Consumer Financing (creditele cu asigurare); BRD, Credit Agricole, Idea Bank, Banca Transilvania (Creditul de nevoi personale cu asigurare de viata si somaj)
  2. credite cu asigurare obligatorie (consumatorul are obligatia de a incheia o asigurare de viata, care nu este inclusa in rate): Veneto
  3. credite cu asigurare optionala (banca propune propune o oferta de asigurare, dar nu este obligatorie incheierea unei asigurari de viata): OTP Bank, Raiffeisen Bank
  4. credite la care nu se solicita asigurare: BCR, CEC, Bancpost, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Libra Bank

Care sunt bancile care au credite de nevoi personale cu si fara asigurare de viata inclusa?

Sunt 3 banci care ofera ambele produse, cu si fara asigurare de viata: Piraeus Bank, ING Bank si Unicredit Consumer Financing.

Atentie!: Produsele cu asigurare de viata au dobanda mai mica cu 1-2 puncte procentuale decat cele fara asigurare de viata, insa DAE este mai mare cu 0.2-3 puncte procentuale, deoarece asigurarea este inclusa in comisioane.

Credit de nevoi personale: 20.000 lei/5 ani

Banca Produs Dobanda
cu asig.
Dobanda
fara asig.
DAE cu asig. DAE fara asig. Rata cu
asig. (lei)
Rata
fara asig (lei)
Diferenta
la rata (Lei)
Piraeus Credit cu dobanda variabila 8.31% 10.31% 11.49% 11.20% 412 432 20
ING Credit cu dobanda fixa 10.75% 12.25% 13.64% 13.46% 460 447 13
Unicredit Consumer
Financing
Credit cu dobanda variabila 9.80% 10.80% 15.09% 12.15% 426 436 10
Creditul cu dobanda fixa 10.80% 11.80% 16.28% 13.26% 436 446 10

sursa: FinZoom

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație pentru Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal