Un studiu de piață realizat in primavara anului 2017 de Consiliul Consumatorilor din Danemarca a verificat conținutul de fluoruri din ambalajale mâncării de tip fast food. Substanțele care conțin fluor oferă ambalajelor rezistență la apă și la grăsimi, însă pot fi o cauză a creșterii riscului de avort spontan și a afectării sistemului imunitar.

Fluorurile sunt un grup de substanțe folosite pentru a oferi produselor rezistență la apă și la grăsimi. Ele pot fi găsite în ambalajele alimentelor, în îmbrăcămintea impermeabilă sau în produsele de îngrijire personală și cauzează probleme atât pentru sănătate, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece sunt degradabile și se acumulează în organism.

Fluorurile pot fi transmise de la mamă către copil prin lapte. Cercetătorii danezi au descoperit de asemenea că flurorile din sânge pot mări riscul avorturilor spontane pentru femeile gravide. Unele dintre aceste substanțe au posibilitatea de a fi cancerigene, de a cauza probleme hormonale sau de a afecta sistemul imunitar.

Studiul a verificat 13 ambalaje diferite are unor companii de fast food, pentru a găsi conținutul de fluor folosit pentru a le oferi acestora rezistență la apă și grăsimi.

Fluorurile se pot acumula în organism și sunt dăunătoare mediului înconjurător.

Substanțele care conțin fluor pot fi cauza unor probleme de sănătate serioase, precum slăbirea sistemului imunitar sau sporirea riscului de avort spontan. De asemenea, ele pot fi și cancerigene.

Ambalajele de fast food ce conțin fluor nu constituie o problemă în sine pentru sănătatea dumneavoastră, însă corpul vă este expus zilnic chimicalelor provenite din diferite surse. Așadar, recomandăm evitarea lor oricând există această posiblitate.

În Europa au fost efectuate 65 de teste pentru ambalajele de fast-food, de către 5 țări. În Danemarca, rezultatele s-au asemănat cu cele din celelalte 4 țări. Ambalajele conțineau urme de substanțe fluorescente în fiecare al treilea produs testat. Aceasta indică faptul că substanțele au fost utilizate în mod deliberat.

McDonalds

Punga mică de cartofi de la McDonald’s conține substanțe fluorescente în cantități care depășesc cu mult limita sugerată în Danemarca. Alte rezultate indică utilizarea conștientă a fluorurilor în producerea ambalajelor, ulterior confirmată de către compania de fast-food.

Când substanțele sunt prezente în ambalajele produselor comestibile, există posibilitatea ca acestea să `migreze` de pe ambalaj pe mâncare. Acestea sunt însă legale în fabricarea ambalajelor, limitarea lor fiind doar sugerată.

La nivel european,în 6 din 8 ambalaje ale celor de la McDonald’s nu s-au găsit indicii care să arate utilizarea fluorurilor în fabricarea ambalajelor.

Reprezentanța McDonald’s din Danemarca a informat asociația care a efectuat studiul că a luat la cunoștință rezultatele testelor și se află deja în discuții cu furnizorii lor pentru găsirea unor soluții alternative pentru ambalarea produselor.

Conținutul fluorurilor a fost măsurat în ambalaje, nu și în mâncare.

Starbucks

Formele de brioșe de la Starbucks conțin fluoruri organice care depășesc limita sugerată de autoritățile daneze. Testele nu indică însă folosirea deliberată a acestora în fabricarea ambalajelor, iar Starbucks a informat asociația care a efectuat studiul că nu utilizează fluoruri în fabricarea produselor.

KFC

Cutia de pui de la KFC conține fluoruri organice care depășesc limita sugerată de autoritățile daneze. Însă, testele nu indică folosirea acestora în procesul de tratare a ambalajelor.

La nivel european, 3 din 5 ambalaje de la KFC, din Portugalia și Italia conțineau nivele ridicate de fluoruri, indicând faptul că acestea au fost utilizate în procesul de tratare a ambalajelor, iar celelalte 2, inclusiv cutia de pui din Danemarca, nu au fost fluorurate.

Sursa: kemi.taenk.dk

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal