Dacă sunteți cetățean european și locuiți în altă țară din UE, in acest caz, cele 28 de state membre ale UE, aveți dreptul de a vota și de a candida la alegerile pentru Parlamentul European în țara respectivă.

Înscrierea pe listele electorale

Dacă doriţi să votaţi la alegerile pentru Parlamentul European în țara în care locuiți, trebuie să vă exprimaţi intenţia în acest sens și să fiți înscris pe listele electorale din acea țară.

La înscrierea pe listele electorale pentru alegerile europene, va trebui să declaraţi că veți vota o singură dată în cadrul acelorași alegeri.

Condiții

În calitate de cetățean european, veți vota în condițiile aplicabile cetățenilor țării în care locuiți. Dacă pentru a vota, aceștia trebuie să dovedească faptul că au locuit în ţara respectivă pe o anumită perioadă de timp, această condiţie vi se va aplica şi dumneavoastră.

Totuşi, perioadele petrecute în alte ţări din UE

În acest caz, cele 28 de state membre ale UE

(diferite de ţara de origine) ar trebui luate în considerare.

În țările UE, in acest caz, cele 28 de state membre ale UE, în care peste 20% din electorat provine din alte state, țara gazdă v-ar putea oferi dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European doar după ce ați dovedit că ați locuit acolo pe o perioadă mai lungă. În prezent, în această situație se află doar Luxemburg.

Votul obligatoriu

Dacă participarea la vot la alegerile pentru Parlamentul European este obligatorie în noua dumneavoastră ţară şi figuraţi deja pe listele sale electorale, sunteţi obligat să votaţi, la fel ca și cetățenii țării respective.

În prezent, votul este obligatoriu în Belgia, Cipru, Grecia și Luxemburg.

Dacă doriţi să candidaţi

Pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European, va trebui să declarați că îndepliniţi condiţiile de eligibilitate și că nu candidaţi şi în altă ţară din UE, in acest caz, cele 28 de state membre ale UE

La alegerile europene, puteţi vota şi candida într-o singură ţară.

Dacă decideţi să votaţi sau să candidaţi în ţara în care locuiţi, nu mai puteţi face acest lucru în ţara de origine.

Dreptul de a candida

În calitate de cetățean european, puteți candida în condițiile aplicabile cetățenilor țării în care locuiți. Dacă pentru a candida, aceștia trebuie să dovedească faptul că au locuit în ţara respectivă pe o anumită perioadă de timp, această condiţie vi se va aplica şi dumneavoastră.

În țările UE, in acest caz, cele 28 de state membre ale UE, în care peste 20% din electorat provine din alte state, țara gazdă v-ar putea oferi dreptul de a candida la alegerile pentru Parlamentul European doar după ce ați dovedit că ați locuit acolo pe o perioadă mai lungă. În prezent, în această situație se află doar Luxemburg.

Pentru a vota la alegerile pentru Parlamentul European pe teritoriul României, cetățenii din alte țări ale UE trebuie să se înscrie pe lista electorală.

Pentru a avea drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European, trebuie:

  • să aveți cel puțin 18 ani la data alegerilor
  • să aveți domiciliul sau rezidența în România
  • să nu vă fi fost retras dreptul de vot

Nu pot candida la alegeri persoanele cu handicap mental care se află sub interdicție și persoanele cărora le-a fost retras dreptul de vot, pe o perioadă stabilită prin hotărâre judecătorească.

Pentru a vă înscrie pe listele electorale, contactați primarul localității în care vreți să votați.

Pentru a avea dreptul de a candida la alegerile pentru Parlamentul European, trebuie:

  • să aveți cel puțin 23 ani la data alegerilor
  • să aveți domiciliul sau rezidența în România
  • să nu vă fi fost retras dreptul de vot
  • să nu aveți, în țara dumneavoastră de origine, funcția de judecător al Curții Constituționale, ombudsman, membru activ al armatei, polițist sau alt tip de funcționar public care se înscrie într-o categorie specială prevăzută de lege
  • să nu candidați la alegerile pentru Parlamentul European într-un alt stat membru al UE.
  • Cetățenii din alte țări ale UE care doresc să candideze la alegerile pentru Parlamentul European în România trebuie să declare că nu candidează și în altă țară și că nu au fost decăzuți din dreptul de a candida. Pentru aceasta, trebuie să completeze o declarație-tip, pe care să o atașeze propunerii de candidatură trimise la Biroul Electoral Central.
  • Persoanele de pe lista electorală nu sunt obligate să voteze.

Sursa: www.youreurope.ro

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal