Reclamații Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin
Dacă întâmpini probleme ce țin de mediul înconjurător , nu ezita să faci o reclamație / sesizare la Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin.
Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin Contact
Adresă Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin : Str. Petru Maior nr.73 320111 Resita jud. Caras-Severin
Număr de telefon Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin : 0255 223 053 ; 0255 231 526
E-mail Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin : office@apmcs.anpm.ro
Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin Program
Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin are următorul program :
- Luni – Joi 8:00 – 16:30;
- Vineri 8:00 – 14:00
Ce trebuie să conțină o reclamație pentru Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin:
- Nume și Prenume ;
Este important să furnizați numele și adresa dumneavoastră de contact astfel încât autoritățile să poată să vă contacteze și să vă furnizeze informații actualizate cu privire la starea reclamației dumneavoastră.
- Adresa;
- Număr de telefon;
- Adresa de E-mail;
- Descrierea reclamației;
Furnizați o descriere detaliată a faptelor care sunt subiectul reclamației dumneavoastră și identificați cu precizie locul unde acestea au avut loc.
- Documente justificative.
În cazul în care există dovezi care susțin reclamația dumneavoastră, cum ar fi fotografii, înregistrări sau alte documente, acestea ar trebui atașate la reclamația dumneavoastră.
Care sunt problemele de care se ocupă Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin ?
Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin se ocupă de probleme ce țin de :
- Biodiversitate ;
- Calitatea Aerului ;
- Biosecuritate ;
- Dezvoltare Durabilă ;
- Radioactivitate ;
- Zgomot ambiant ;
- Instrumente ale performanței de mediu ;
- Sol , Subsol ;
- Schimbări Climatice ;
- Substanțe și produse chimice periculoase ;
- Reglementări ;
- Deșeuri ;
- Emisii Industriale ;
- Laboratoare Naționale de Referință ;
Agenția pentru Protecția Mediului ( APM ) Caraș Severin – Informații despre mediu
Cadrul legislativ:
Legea nr. 86/2000 pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiţie în problemele de mediu (Convenţia de la Aarhus);
Hotărârea de Guvern nr. 878/2005 privind accesul publicului la informaţia privind mediul;
Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public;
Hotărârea de Guvern nr. 123/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes publice;
Ordin nr. 1182/2002 pentru aprobarea Metodologiei de gestionare şi furnizare a informaţiei privind mediul, deţinută de autorităţile publice pentru protecţia mediului.
Convenţia de la Aarhus conţine o serie de principii importante:
dreptul fiecăruia de a avea acces la informaţia de mediu deţinută de autorităţile publice (accesul la informaţia de mediu). Aceasta poate include informaţii de mediu, dar şi politice şi măsuri întreprinse de autorităţi, informaţii referitoare la sănătatea şi siguranţa publică, în măsura în care acestea pot fi afectate de starea mediului. Cetăţenii au dreptul să primească informaţiile în timp de o lună de la formularea solicitării, fără a fi nevoiţi să-şi motiveze cererea. În plus, potrivit Convenţiei, autorităţile publice au obligaţia să disemineze informaţia de mediu pe care o deţin;
dreptul de a participa la luarea deciziilor încă din stadiul incipient al dezbaterilor. Autorităţile publice trebuie să permită cetăţenilor şi organizaţiilor de mediu să-şi exprime opinia cu privire la proiectele care afectează mediul sau la planurile şi programele referitoare la mediu; autorităţile publice vor ţine seama de aceste comentarii în procesul luării deciziilor şi vor furniza informaţii asupra deciziei finale (participarea publicului la luarea deciziilor în probleme de mediu);
dreptul de a contesta în justiţie deciziile publice care au fost luate fără respectarea drepturilor menţionate mai sus sau fără respectarea legilor cu privire la mediu în general (accesul în justiţie).
Autorităţile publice au obligaţia de a face publice informaţiile de mediu deţinute. Orice persoană care solicită anumite informaţii privind mediul are dreptul să le primească. Exercitarea acestui drept trebuie să se facă fără a se ţine cont de domiciliu, naţionalitate, cetăţenie şi fără a se cere persoanei să demonstreze că are vreun interes mediat sau specific, în a afla respectiva informaţie.
Solicitantul care se consideră lezat într-un drept al său prevăzut de această hotărâre poate depune o cerere la instanţa de contencios administrativ competentă, soluţionarea cererii făcându-se în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004. Hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-au admis acţiunile formulate potrivit legii nr. 554/2004 constituie titluri executorii împotriva autorităţilor publice care deţin informaţia privind mediul.