Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este un acid natural. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţia bacteriană a zaharurilor sau din carne sau sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Acidul inozinic şi inozinaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.
Doza zilnică maximă: Doza zilnică nu este limitată.
Doza zilnică nu este limitată.
Doza maximă de includere: Nespecificat
Doza zilnică nu este limitată.
Nu s-au semnalat efecte secundare.
Contraindicații: Da
Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.
Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.