Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este un acid natural, component al acidului ribonucleic. Pentru uz industrial, se obţine din drojdie sau din sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Acidul guanilic şi guanilaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.
Doza zilnică maximă: Doza zilnică nu este limitată
Doza zilnică nu este limitată
Doza maximă de includere: Nespecificat
Doza zilnică nu este limitată
Nu s-au semnalat efecte secundare.
Contraindicații: Da
Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.
Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.