Aditiv alimentar cu funcţie de antioxidant, emulgator, sechestrant şi conservant. Se regăseşte în băuturi alcoolice şi nealcoolice, în produse din legume, fructe, peşte, carne, ouă, grăsimi emulsionate şi neemulsionate, în produse conservate prin fermentare, congelare sau uscare, în sosuri, condimente, concentrate pentru băuturi preparate de dozatoare automate, gemuri, jeleuri, creme, glazuri şi umpluturi pentru produse de patiserie, fructe uscate, deserturi pe bază de cereale sau amidon etc. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.Acest compus sintetic nu se metabolizează, fiind excretat prin urină. Are utilizări industriale foarte variate, datorită proprietăţii sale de a forma compuşi stabili cu ionii metalici, cum sunt cei de calciu, magneziu, mangan, cupru, plumb, fier, mercur etc. . Aceeaşi acţiune are loc şi la nivelul organismului uman, fiind utilizat în medicină pentru tratarea hipercalcemiei, a intoxicaţiilor cu mercur sau plumb, a thalasemiei (excesul de fier).
Doza zilnică maximă: 2,5 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 2,5 mg/kg corp, doză ce poate fi foarte uşor de depăşit prin consum cumulat, mai ales de către copii.
Doza maximă de includere: 800 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 2,5 mg/kg corp, doză ce poate fi foarte uşor de depăşit prin consum cumulat, mai ales de către copii.
Efecte secundare: 1
Pentru persoanele sănătoase, EDTA constituie un agent toxic la nivel celular, care poate spolia organismul de elemente importante cum sunt calciul, magneziul, fierul, având totodată şi un efect anticoagulant.
Contraindicații: Nu
Consumul de către copii: 1
Acest aditiv este admis in alimentele pentru copii in limitele impuse.