Ce este aditivul E 300?
E 300, acidul ascorbic este un aditiv alimentar care face parte din categoria antioxidanților.
În industria alimentară, acidul ascorbic este unul dintre cei mai utilizați aditivi nutritivi ca: agent antioxidant, agent de conservare, inhibitor de nitrozamină, fortifiant etc.
Este cea mai răspândită vitamină din natură, mai ales în regnul vegetal. Vitamina C poate fi sintetizată și în regnul animal, dar oamenii nu au această capacitate de a o sintetiza.
Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 300?
Vitamina C se găsește în fructe și legume proaspete, spre exemplu în:
- măceșe (120-180 mg/100 g),
- coacăze negre (140-300 mg/100 g),
- coacăze roșii (30-70 mg/100 g),
- nuci verzi (1000-1800 mg/kg),
- coarne (50-60 mg/100 g),
- tomate (18-60 mg/100 g),
- ardei roșu (250-300 mg/100 g),
- lobodă (140-150 mg/kg),
- suc de lămâie (50-70 mg/100 g),
- portocale (40 mg/100 g), mandarine (30-45 mg/kg),
- grapefruit (40 mg/100 g),
- urzici (100 mg/100 g),
- mărar (50-150 mg/kg),
- hrean (200 mg/kg),
- ace de conifere (100-300 mg/100 g) etc.
Vitamina C se află în cantitate mai mare în coaja fructelor și mai puțină în pulpa lor. Plantele ajunse la maturitate fiziologică sunt mai bogate în vitamina C. În țesuturile animale, conținutul de acid ascorbic este foarte mic. O cantitate însemnată se găsește în ficat și în splină (20-50 mg/100 g). În lapte, conținutul său este cuprins între 0,7-2,6 mg/l.
Care sunt alimentele în care se poate găsi aditivul alimentar E 300?
Acidul ascorbic se utilizează în doze ‘’qs’’ în următoarele produse alimentare:
– în sucuri de fructe și nectaruri,
– în gemuri extra și jeleuri extra,
– în lapte parțial și total deshidratat,
– în fructe și legume neprelucrate,
– în înghețate și congelate,
– în refrigerate și preambalate, (gata pentru consum),
– în cartofi neprelucrați și decojiți, preambalați,
– în uleiuri și grăsimi neemulsionate, de origine animală sau vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline) destinate fierberii, prăjirii sau pentru prepararea sosurilor,
– în conserve de fructe și legume și în preparate din carne tocată, proaspătă (preambalate).
Se mai poate adăugă tot în doze ‘’ qs’’;
– în pâine preparată exclusiv din făină de grâu, apă, drojdie sau plămădeală, sare, în specialitățile ‘’pain courant français’’,
– în paste proaspete, în bere.
– în pateu de ficat, acidul ascorbic este folosit în doza ‘’ qs’’,
În sucul și nectarul de ananas și în fructul pasiunii se poate adăuga 3g/l.
Se mai adaugă în alimentele pentru sugari și copii de vârstă mică, sănătoși, ca: băuturi, sucuri, alimente pentru sugari pe bază de fructe și legume (separat sau în combinație cu L-ascorbatul de sodiu și L-ascorbatul de calciu) în doza de 0,3 g/kg, exprimat în acid ascorbic, și în alimente pe bază de cereale, cu conținut de grăsimi, inclusiv biscuiți și pesmeți, în doza de 0,2 g/kg (exprimată în acid ascorbic).[1]
Cum se obține aditivul E 300?
Industrial, acidul ascorbic se obține prin sinteză, folosind ca materie primă D-glucoza.
Acidul ascorbic mai poate fi obținut sub formă de concentrat de vitamina C, prin extracție din materii prime vegetale, sau animale, bogate în această substanță: măceșe, coacăze, ace de brad, nuci verzi, ardei, tomate, portocale, glanda hipofiză, capsula suprarenală etc.
Are un gust acru pronunțat și este inodoră.
În stare anhidră, acidul ascorbic este stabil în aer. În prezența apei, sau în medii slab alcaline, prin expunere la lumină, aer sau radiații ultraviolete, se oxidează foarte repede, proces ce are loc cu îmbrunarea sa. Oxidarea decurge în două etape: în primul rând se formează acidul dehidroascorbic, prin cedarea a doi atomi de hidrogen (proces reversibil) iar în etapa a doua, oxidarea mai energică conduce la formarea altor acizi, cu pierderea activității vitaminice. Procesul este catalizat de prezența unor metale (fier, cupru) sau enzimatic, sub acțiunea enzimelor: peroxidaze, ascorbinaza etc. Vitamina C are proprietăți oxidoreducătoare (redox) pe care de fapt, se bazează acțiunea sa biologică. [2]
Care sunt caracteristicile aditivului E 300?
Vitamina C este solubilă în apă rece (1:4), în apă caldă (1:0,8), în alcool absolut (1:50) și în glicerină (1:100). Este insolubilă în benzen.
În tabelul de mai jos sunt prezentate specificațiile stabilite pentru acidul ascorbic prin regulamentul (UE) nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.
E 300
|
ACID ASCORBIC, ACID L-ASCORBIC |
Sinonime | Acid L-xilo-ascorbic; Acid L(+)- ascorbic vitamina C, vitamina antiscorbutică, Cebion, Cantan, Redoxon, |
Denumire chimică | Acid L-ascorbic; Acid ascorbic; 2,3-didehidro-L-treo-hexono-1,4 lactonă; 3-ceto-L-gulofuranolactonă |
Formulă chimică | C6H8O6 |
Masă moleculară | 176,13 |
Compoziție | Conține cel puțin 99 % C6H8O6 după uscare în vid într-un desicator cu acid sulfuric timp de 24 de ore |
Descriere | Pulbere cristalină albă sau galben pal, inodoră |
Interval de topire | Între 189 °C și 193 °C, cu descompunere |
Densitatea | 1,65 |
Puritate | |
Pierdere prin uscare | Nu mai mult de 0,4 % (în vid în prezența acidului sulfuric, timp de 24 de ore) |
Cenușă sulfatată | Nu mai mult de 0,1 % |
Arsen | Nu mai mult de 3 mg/kg |
Plumb | Nu mai mult de 2 mg/kg |
Mercur | Nu mai mult de 1 mg/kg[3] |
Cantitate maximă zilnică permisă/corp: Doza zilnică admisă nu este limitată.
Descriere cantitate maximă zilnică permisă: Doza zilnică admisă nu este limitată.
Doza de încorporare în alimente: Nespecificată.
Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantitățile prevăzute de rețete.
Efecte secundare: Nu.
Descriere efecte secundare: Nu produce efecte secundare la cantitățile utilizate în alimente.
Contraindicații: Nespecificate.
Utilizabil pentru copii: Nu.
Descriere utilizare copii: Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
De ce este necesară utilizarea aditivului alimentar E 300?
Utilizarea acidului ascorbic (aditivului E 300) ca agent antioxidant este o necesitate deoarece acesta este capabil să blocheze procesul de autooxidare al produselor alimentare în care se încorporează. Acidul ascorbic reține oxigenul prezent în produse, prevenind procesele oxidative.
Aditivul este considerat un reducător puternic, care prin cedarea a doi atomi de hidrogen, se transformă în acid dehidroascorbic. Acidul ascorbic mai poate acționa în prevenirea proceselor oxidative, prin prelungirea etapei de inițiere a autooxidării produselor alimentare, datorită capacității sale de a forma produși complecși (chelatici) cu ionii metalici (cupru, fier), adică de formare a unor complexe inactive.
În procesul de sărare a cărnii vitamina C împreună cu E 249 și E 250 are efect antioxidant, previne acțiunea enzimelor oxidante, astfel că sunt protejați nitrozopigmenții față de oxidare. Împreună cu izoascorbatul, acidul ascorbic mărește capacitatea de inhibare a azotitului de potasiu sau de sodiu față de bacteria Clostridium botulinum, prin complexarea fierului.
Tot în procesul de sărare a cărnii, acidul ascorbic ca și ascorbații participă la reducerea vitezei de formare a nitrozaminelor (substanțe cancerigene).
În panificație, aditivul, contribuie la îmbunătățirea reologiei aluatului în prezența oxigenului. Acest efect este sporit de bromatul de potasiu. Acidul ascorbic are un rol important în prelucrarea făinurilor de grâu încolțit, prin reducerea activității enzimatice a α-amilazei, fapt ce determină micșorarea cantității de dextrine din miez.2
Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E 300?
Aditivul alimentar E 300 nu prezintă nici un risc asupra sănătății consumatorului. Este principala vitamină de care omul are nevoie, deoarece nu o poate sintetiza. Aceasta participă activ la toate procesele celulei vii, funcționând ca un sistem oxido-reducător.
Lipsa vitaminei C din alimentație produce boala numită scorbut. Insuficiența vitaminică are repercusiuni asupra formării colagenului, a țesutului osteoid și a dentinei, adică a formării substanțelor fundamentale intercelulare, precum și a dezvoltării normale a scheletului și a dinților. Lipsa vitaminei C din alimentație scade rezistența organismului față de microorganismele patogene, micșorează capacitatea organismului la efort fizic, precum și rezistența sa față de diferite substanțe chimice (de exemplu substanțe alergice).
În organismul uman, vitamina C participă la reacțiile multiple pe care le suferă diverse categorii de compuși, importanți din punct de vedere biochimic: aminoacizi, nucleotide, hormoni, vitamine, coenzime, ioni metalici etc.
Implicațiile vitaminei C în procesele metabolice sunt esențiale, ca de exemplu, trecerea methemoglobinei în hemoglobină, a acidului folic în acid tetrahidrofolic etc.
Un rol important îl are în degradarea oxidativă a aminoacidului tirozina și în formarea hormonului adrenalina.
Vitamina C mai este implicată în sinteza acizilor biliari, precum și în absorbția fierului, prevenind apariția anemiei. De asemenea, inhibă sinteza colesterolului și previne evoluția aterosclerozei.
Funcționând ca un antioxidant hidrosolubil, acidul ascorbic poate inhiba formarea nitrozaminelor (produse cancerigene) în cursul digestiei.
Vitaminele A și C își stimulează reciproc biosinteza, iar cu vitamina E se protejează reciproc față de acțiunea oxidanților. De asemenea, este știută influența favorabilă a vitaminei C asupra vitaminelor din grupul B. Afecțiunile determinate de carența în tiamină, riboflavină, acid pantotenic, acid folic, ca urmare a unei alimentații sărace în aceste vitamine, sunt împiedicate sau întârziate prin aport extern de vitamina C.
Ca medicament, acidul ascorbic se folosește în tratamentul scorbutului, anemiei, al clorozei copiilor în bolile vasculare în tulburări intestinale etc.
Necesarul zilnic de vitamina C pentru organismul uman (adulți) este de 60-80 mg/zi (cu recomandarea de a fi ingerată prin consumarea de fructe și legume proaspete, care conțin în mod natural această vitamină). Spre exemplu la copiii intre 1-3 ani necesarul de vitamina C este de 15mg/zi, adolescenții au un necesar de 65-75 mg/zi în timp ce femeile care alăptează au un necesar de 120mg/zi.[4]
Concluzii și Reglementări legislative E 300
Acidul ascorbic (E 300), ascorbatul de sodiu (E 301) și ascorbatul de calciu (E 302) sunt autorizate în UE ca aditivi alimentari în conformitate cu anexa II și anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.
Utilizarea acidului ascorbic și a ascorbaților ca aditivi alimentari a fost evaluată de comitetului de experți FAO-OMS (JECFA). Ambele comitete au considerat că acești aditivi sunt siguri pentru a fi utilizați în produsele alimentare.[5]
Autor: dr. ing. Ancuta Fulvia Manolache
Referințe bibliografice
[1] Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 Al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari
[2] Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București
[3] Regulamentul (UE) Nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului
[4]https://www.healthline.com/nutrition/how-much-vitamin-c-should-i-take-daily#recommended-intake
[5] EFSA ANS Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food), 2015.Scientific Opinion on the re-evaluation of ascorbic acid (E 300), sodium ascorbate (E 301) and calcium ascorbate (E 302) as food additives. EFSA Journal 2015;13(5):4087, 124 pp. doi:10.2903/j.efsa.2015.4087
https://pixabay.com/ro/photos/fructe-zmeura-coac%c4%83ze-negre-zmeur%c4%83-1593544/