Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, utilizat împotriva decolorării produselor. Nitraţii, deşi inofensivi, în stomac, în prezenţa proteinelor, formează nitriţi, care apoi se transformă în nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.
Doza zilnică maximă: 3,7mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 3,7mg/kg corp.
Doza maximă de includere: 150 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 3,7mg/kg corp.
Efecte secundare: -1
Contraindicații: Da
Substanţe cu potenţial cancerigen.
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.