Antocianinele şi antocianidinele reprezintă o grupă largă de coloranţi naturali. Culoarea majorităţii fructelor, florilor şi fructelor de pădure este rezultatul unei combinaţii de antocianine şi antocianidine. Compuşii individuali sunt izolaţi din diferite specii de plante. Aditivii E 163 (i)-(iii) sunt mixturi. Sunt utilizaţi pe scară largă, dar coloranţii sunt instabili, fiind influenţaţi de temperatură, lumină şi pH.
Doza zilnică maximă: 2,5 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul uman nu a fost determinată decât pentru E 163(ii), pentru acesta fiind de până la 2,5 mg/kg corp.
Doza maximă de includere: 200 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul uman nu a fost determinată decât pentru E 163(ii), pentru acesta fiind de până la 2,5 mg/kg corp.
Nu au fost semnalate efecte secundare la cantităţile folosite în alimente.
Contraindicații: Nu
Nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.