Acțiuni de control ale ANPC cu privire la comercializarea de fructe și legume

Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat o acțiune tematică de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor la comercializarea legumelor și fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri și supermarketuri.

Controlul s-a desfășurat în toate județele țării și în Municipiul București. Au fost controlați 441 operatori economici, la 314 (71%) dintre aceștia au fost constatate abateri, iar din cantitatea de peste 239 tone de fructe și legume proaspete, circa 41,5 tone ( ~ 17,4%) nu se încadrau în prevederile legale.

Măsuri dispuse:

  • oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 2954 kg de fructe și legume, în valoare de 12891 lei, produse improprii consumului uman;
  • oprirea temporară de la comercializare a cca. 29,3 tone de fructe și legume în valoare de 136058 lei până la remedierea neconformităților constatate;
  • aplicarea de 351 desancțiuni contravenționale, dintre care 150 avertismente și 201 amenzi contravenționale în valoare de 874.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Citește mai mult despre principalele abateri constatate în cadrul acțiunilor de control în funcție de județ AICI.

Sursa: ANPC

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal