Acrilamidă: vot în favoarea propunerii Comisiei de a reduce prezența acestei substanțe în produsele alimentare

Miercuri, 19 Iulie 2017, reprezentanții statelor membre au votat în favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezența acrilamidei în produsele alimentare.

De îndată ce va fi implementat, noul regulament va impune operatorilor din sectorul alimentar, în mod proporțional cu mărimea și cu natura unității lor, să aplice măsuri obligatorii vizând reducerea nivelurilor de acrilamidă.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a salutat acest vot: `Am făcut astăzi un pas important în direcția protejării sănătății și a bunăstării cetățenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezenței acestei substanțe cancerigene, ci și la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea în momentul gătitului la domiciliu.`

Textul aprobat astăzi va fi transmis Consiliului și Parlamentului European. Cele două instituții au la dispoziție trei luni pentru a-l examina înainte de adoptarea sa finală de către Comisie. Intrarea în vigoare ar putea fi prevăzută pentru primăvara anului 2018.

Comisia intenționează, de asemenea, să inițieze discuții cu privire la măsuri suplimentare cum ar fi stabilirea fără întârziere, imediat după adoptarea regulamentului, a nivelurilor maxime de acrilamidă din anumite produse alimentare.

Context

Acrilamida este o substanță cancerigenă care se formează din asparagina liberă (un aminoacid) și din zaharurile prezente în mod natural, mai ales în produsele pe bază de cartofi sau de cereale, în cafea și în înlocuitorii de cafea, în timpul proceselor de preparare la temperatură ridicată, cum ar fi prăjirea și coacerea.

Prezența acrilamidei în produsele alimentare a fost depistată inițial în 2002 și, de atunci, s-au făcut cercetări pentru a se identifica măsuri de reducere a nivelurilor acestei substanțe în produsele alimentare. În 2015, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat faptul că acrilamida este o substanță cancerigenă și că actualele niveluri de expunere alimentară la aceasta stârnesc preocupări cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat că nivelurile de acrilamidă nu au scăzut substanțial în ultimii ani. În plus, investigațiile realizate de statele membre pe baza unei recomandări a Comisiei au demonstrat că implementarea măsurilor voluntare de atenuare menite să reducă prezența acestei substanțe diferă foarte mult de la un operator la altul.

Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a inițiat discuții cu autoritățile statelor membre pentru a stabili măsurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezenței acrilamidei în produsele alimentare.

Sursa: Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal