Acordurile comerciale dintre UE și continentul american

Uniunea Europeană are diferite acorduri cu mai multe state. Aceste acorduri se pot concentra pe reducerea sau eliminarea barierelor tarifare sau pe stabilirea unei uniuni vamale prin eliminarea taxelor vamale și stabilirea unui tarif vamal comun pentru importurile străine.

Dar nu totul se rezumă la tarife. Acordurile se concentrează și pe investiții și modul în care se rezolvă litigiile legate de investiții: de exemplu, atunci când o companie simte că o decizie a guvernului îi afectează investițiile în țara respectivă. Barierele netarifare – cum ar fi standardele de produs (de exemplu, UE a interzis anumiți hormoni folosiți pentru creșterea bovinelor, din motive de sănătate) – sunt și ele vitale.

America de Nord

Acordul comercial cu Canada, cunoscut și sub numele de acord economic și comercial cuprinzător (CETA) a intrat în vigoare provizoriu pe 21 septembrie 2017. Va intra în vigoare pe deplin în momentul în care acordul va fi ratificat de toate statele UE.

Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) s-a dovedit a fi unul foarte controversat în contextul îngrijorărilor legate de standardele de produs și soluționarea litigiilor de investiții. Negocierile au fost oprite la sfârșitul anului 2016.

America Latină

În America Latină, ultima rundă de negocieri cu țările Mercosur a avut loc pe 10-14 septembrie 2018. Data pentru următoarea rundă încă nu a fost confirmată.

Negocierile cu Mexicul privind modernizarea acordului global UE-Mexic au început în iunie 2016. Pe 21 aprilie 2018 s-a ajuns la un acord politic. Se estimează că textul legislativ final va fi finalizat înainte de sfârșitul anului.

Ultima rundă de negocieri cu Chile a avut loc în mai 2018. Data pentru următoarea rundă nu a fost confirmată încă.

Sursa: europa.eu

Citește și:

– Aprobarea pesticidelor în UE

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal