Compararea preţurilor

Puteţi cumpăra o maşină din orice ţară a Uniunii.

Când comparaţi preţurile practicate în diferite ţări pentru un anumit model, asiguraţi-vă că este vorba despre aceleaşi dotări şi echipamente. Caracteristicile tehnice (aer condiţionat, încălzire etc) pot fi diferite de la o ţară la alta.

Informaţi-vă cu privire la regulile în materie de TVA înainte de a cumpăra un automobil din altă ţară a Uniunii.

Regulile în materie de TVA aplicabile automobilelor cumpărate în altă ţară din UE sunt diferite de cele valabile în cazul altor produse. Ele pot varia şi în funcţie de alţi factori: dacă maşina este nouă sau de ocazie, dacă vânzătorul este persoană fizică sau concesionar auto.

Vânzări între particulari

Menţionăm că legislaţia privind protecţia consumatorilor nu se aplică vânzărilor între particulari, aşa încât vă recomandăm să fiţi precauţi atunci când cumpăraţi o maşină de la o persoană fizică.

Dacă sunteţi într-o astfel de situaţie, asiguraţi-vă că ştiţi cât mai multe despre vânzător, inclusiv datele de contact.

Potrivit legislaţiei, un automobil trebuie:

  • să fie satisfăcător din punct de vedere calitativ
  • să corespundă descrierii
  • să fie în stare de funcţionare.

Totuşi, calitatea automobilelor noi este mai ridicată decât cea a maşinilor de ocazie, iar legea admite că o maşină de ocazie poate avea defecte.

Transportarea unui automobil nou

Dacă vă cumpăraţi un automobil nou în altă ţară a UE, va trebui să vă gândiţi la modalitatea de a-l transporta, pentru că nu va fi încă înmatriculat în ţara în care locuiţi.

  • Îl puteţi remorca, dacă folosiţi în acest scop un vehicul înmatriculat şi asigurat corespunzător.
  • Puteţi apela la serviciile unei companii specializate.
  • Îl puteţi conduce chiar dumneavoastră, dar veţi avea nevoie de o asigurare valabilă în toate ţările pe care le tranzitaţi şi de un număr temporar de înmatriculare. Toate acestea pot fi obţinute în ţara din care cumpăraţi maşina – vânzătorul este în măsură să vă dea aceste informaţii. Totuşi, verificaţi mai întâi dacă un număr temporar de înmatriculare va fi acceptat în toate ţările prin care treceţi.

În ceea ce priveşte numărul permanent de înmatriculare, acesta va fi obţinut în ţara în care înmatriculaţi maşina.

Sursa : Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal