Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a dezvoltat anul trecut, un instrument pentru a ajuta operatorii din sectorul alimentar să decidă când să aplice mentiunile „a se consuma pana la….” sau „a se consuma de preferinta inainte de…” pe produselor lor.
Data de „a A se consuma pana la…” pe alimente este despre siguranță – alimentele pot fi consumate până la această dată, dar nu după, chiar dacă arată și miros bine.
„A se consuma de preferinta inainte de….” se referă la calitate – Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii „A se consuma de preferință înainte de”, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze.
Comisia Europeană estimează că până la 10% din cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt corelate cu marcarea datei de expirare a produselor alimentare.
Kostas Koutsoumanis, Președintele comisiei privind pericolele biologice al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, a declarat: „Informațiile clare și corecte despre ambalare și o mai bună înțelegere și utilizare a marcajului privind data de expirare pe alimente de către toți cei implicati pot contribui la reducerea risipei alimentare în UE, în timp ce continuă să asigure siguranța alimentelor. Această opinie științifică reprezintă un pas înainte în această direcție. ”
Instrumentul lansat de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara este structurat ca un arbore de decizie cu o serie de întrebări la care operatorii din sectorul alimentar vor răspunde pentru a-i ajuta să decidă dacă este necesară datarea cu „a se consuma pana la…” sau „A se consuma de preferinta inainte de….”.
Întrebările variază, daca cerințele de marcare a datei pentru o categorie de produse alimentare sunt deja reglementate de legislație? dacă un produs este supus vreunui tratament pentru a elimina pericolele? dacă este supus vreunui proces din nou înainte de ambalare? caracteristicile sale și condițiile de depozitare.
Experții au analizat, de asemenea, factorii care trebuie luați în considerare de către operatorii din sectorul alimentar pentru a stabili o dată de valabilitate – perioada de timp în care un aliment va rămâne sigur și / sau de o calitate adecvată pentru consumul în timp ce ambalajul este intact și este pastrat conform instrucțiunilor.
Anul acesta Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, a dezvoltat noi îndrumări pentru a ajuta furnizorii de alimente să decidă ce informații să ofere consumatorilor despre depozitarea alimentelor și termenele de valabilitate pentru consum.
Odată ce ambalajul alimentar a fost deschis, bacteriile pot fi transferate în alimente prin mâini, suprafețe sau echipamente contaminate.
Stabilirea unui termen de valabilitate pentru consum este complexă, dar instrumentul dezvoltat de experții Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara îi ajută pe furnizorii de alimente să decidă dacă este potrivit să ofere consumatorilor alte instrucțiuni în plus față de datele de „a A se consuma pana la…” sau „A se consuma de preferinta inainte de….”
Pentru acele produse în care deschiderea ambalajului poate duce la dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, instrumentul dezvoltat de catre EFSA indică faptul că termenul de valabilitate pentru consum este mai scurt decât data inițială mentionata pe ambalaj “ A se consuma pana la…” sau „A se consuma de preferinta inainte de….”
Avizul include, de asemenea, sfaturi cu privire la bunele practici pentru decongelarea alimentelor în condiții de siguranță. Congelarea împiedică dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, acești microbi se pot dezvolta în timpul decongelarii și apoi se pot multiplica în alimente până la niveluri care pot duce la boli de origine alimentară. Experții au identificat practici care reduc la minimum creșterea microbilor dăunători în timpul decongelării.
De exemplu, decongelarea trebuie făcută la temperaturi scăzute.
- alimentele decongelate trebuie păstrate în ambalajul original sau într-un recipient curat pentru a evita contaminarea;
- consumatorii trebuie să respecte întotdeauna instrucțiunile producătorului privind depozitarea și pregătirea pentru a se asigura că alimentele rămân în siguranță;
- alimentele decongelate nu trebuie congelate după decongelare.
Conform unui studiu european (flash eurobarometru 425 din 2015) cu privire la înțelegerea expresiei “a se consuma de preferință înainte de..” de pe etichetele produselor alimentare, situația la nivelul consumatorilor români cât și la nivel european este următoarea:
2% dintre consumatorii români nu înțeleg termenul de valabilitate de pe ambalajul produselor!
- Depinde de tipul produselor alimentare: RO 14% UE 25%
- Produsele alimentare pot fi consumate și după această dată, dar s-ar putea să nu mai aibă aceeași calitate: RO 14% UE 47 %
- Produsele alimentare vor fi sigure pentru consum până la data indicată, dar nu ar trebui să fie consumate după această dată: RO 24% UE 64%
- Niciuna dintre variantele de mai sus: RO 4% UE 3%
- Nu știu RO 2% UE 1%
“Trebuie sa acordam o atentie mai mare datelor de expirare cat si modalitatii de depozitare a alimentelor. De cele mai multe ori achizitionam produse care sunt la oferta fara a verifica data de expirare lucru care duce automat la o risipa de alimente, deoarece aceste tipuri de oferte sunt pentru produsele care urmeaza sa expire curand si cu siguranta nu vom putea consuma toata cantitatea de alimente pana la data de expirarie. De asemenea trebuie sa transportam in siguranta alimentele de la magazin pana acasa, in special cele perisabile si sa nu le expunem razelor soarelui, deoarece acestea isi pot schimba calitatea. Aruncam la cosul de gunoi nu numai alimentele ci si: banii care inseamna ore de munca, munca inseamna ore din viata noastra si in final “aruncam la gunoi viata”. Ia Atitudine! Citeste eticheta! Informeaza-te!
Sorin Mierlea –Presedinte InfoCons