InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România.
În total au fost analizate 126 de produse, de la următorii producători/distribuitori:
- Firenze Com S.R.L.;
- Ferrero Romania S.R.L.;
- Heidi Chocolat S.A.;
- Kaufland Romania SCS;
- C. Inter Conecter S.R.L.;
- IM “Pyramide-Trade” S.R.L.;
- De Silva Exclusiv S.R.L.;
- Kandia Dulce S.A.;
- Mondelez Romania S.A.;
- Nestle Romania S.R.L.;
- Forward International S.R.L.;
- Roshen One S.R.L.;
- C. Safeway International Impex S.R.L.;
- Nardo Trading CO S.R.L.;
- Aquila Part Prod Com S.A.;
- Mico Total Distribution S.R.L.;
- Mega Image S.R.L.;
- Interbrands Marketing & Distribution S.R.L.;
- “Bucuria” S.A.;
- C. Randler Group S.R.L.;
- C. Eurex Alimentare S.R.L.;
- Inter Conecter S.R.L.;
- C. Hesperis Distribution Group S.R.L.;
- Tobra Invest S.R.L.;
- C. Select Daimond Maria S.R.L.;
- Lidl Stiftung & Co. KG;
- C. Lidl Discount S.R.L.;
- Auchan Romania S.A.;
- Roshen One S.R.L.;
Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !
Bomboană de ciocolată sau praline
- desemnează produsul de mărimea unei singure înghițituri, care constă din:
- ciocolata umpluta sau:
- un singur tip de ciocolată sau o combinație de ciocolate conform punctelor 3, 4, 5 sau 6 (ciocolata, Ciocolată cu lapte, Ciocolată cu lapte cu conținut ridicat de lapte sau Ciocolată albă) și alte substanțe comestibile, prevăzând ca ciocolata să constituie minimum 25 % din greutatea totală a produsului.
Conform Directivei 2000/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao și din ciocolată destinate consumului uman.
Denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” și „cuvertură de ciocolată” pot fi completate cu informații sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:
- în cazul ciocolatei, minimum 43 % din totalul de cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 26 % unt de cacao;
- în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30 % din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată, grăsime de lapte sau unt, inclusiv minimum 4,5 % grăsime din lapte;
- în cazul cuverturii de ciocolată, minimum 16 % cacao uscată degresată solidă
Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor au rezultat urmatoarele :
Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari acestia variaza intre 0 – 10 :
- 0.8 % din produse au 10 aditivi alimentari;
- 0.8 % din produse au 9 aditivi alimentari;
- 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari ;
- 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari;
- 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari;
- 4 % din produse au 5 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 4 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 3 aditivi alimentari;
- 16 % din produse au 2 aditivi alimentari;
- 48% din produse au 1 aditiv alimentar;
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:
- toate produsele ce au facut obiectul studiului au în componență lecitina (E 322 )
- 25.39% dintre produsele studiate au avut în componență Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476);
- 18.25% dintre produsele studiate au avut în componență acidul citric (E 330 );
Denumire aditiv alimentar | Procent produse in care este ragasit aditivul |
E 322 – lecitina | 100 |
E 476 – Poliricinoleatul de poliglicerina | 25.39 |
E 330 – acidul citric | 18.25 |
E 1103 – invertaza | 15.08 |
E 420 – sorbitol | 14.28 |
E 500 – carbonatul de sodiu | 12.69 |
E 471 – momo si digliceridele acizilor grasi | 7.14 |
E 422 – glicerina | 5.55 |
E 440 – pectina | 3.96 |
E 503 – carbonat de amoniu | 3.17 |
E 163 – antocianii | 3.17 |
E 160 – beta caroten | 3.17 |
E 501 – caronat de potasiu | 2.38 |
E 492 – sorbitan tristearat | 2.38 |
E 162 – betaina | 2.38 |
E 100 – curcumina | 2.38 |
E 524 – hidroxid de sodiu | 1.58 |
E 262 – acetat de sodiu | 1.58 |
E 120 – carmin | 1.58 |
E 270 – acid lactic | 1.58 |
E 160a – alfa caroten | 1.58 |
E 160c – capsatina | 1.58 |
E 202 – sorbat de potasiu | 1.58 |
E 406 – agar | 0.79 |
E 466 – carboximetil celuloza | 0.79 |
E 150a – caramel | 0.79 |
E 220 – dioxid de sulf | 0.79 |
E 341 – fosfat de calciu | 0.79 |
E 414 – guma de acacia | 0.79 |
E 153 – carbine vegetal | 0.79 |
E 904 – shellac | 0.79 |
Consultă AICI tabelul cu aditivii regăsiți în bomboanele de ciocolată.
Ce este lecitina ( E322) regăsit în toate produsele din cadrul acestui studiu?
Citeste si : Reducerea amprentei de carbon – sfaturi și sugestii
Lecitinele sau E322 sunt aditivi alimentari care poate avea rol de emulgator, stabilizator, antioxidant, umectant sau agent de lubrifiere.
Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 322?
Lecitinele sau E322 pot fi utilizate în următoarele produse alimentare:
- Lapte deshidratat, astfel cum este definit în Directiva 2001/114/C,
- Grăsimi și uleiuri practic anhidre (cu excepția grăsimii lactate anhidre),
- Produse pe bază de cacao și ciocolată,
- Înghețată,
- Produse de patiserie,
- Dressing-uri pentru salate,
- Paste făinoase proaspete,
- Paste făinoase proaspete preparate termic în prealabil,
- Pâine preparată exclusiv din făină de grâu, apă, drojdie sau agent de fermentare, sare,
- Pain courant français; Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyere,
- Formule de început ale preparatelor pentru sugari, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/141/C,
- Alimente pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/125/,
- Alte alimente pentru copii de vârstă mică.
În ce se mai poate utiliza aditivul E 322?
Lecitinele E 322 se mai pot utiliza și în:
- medicină, pentru atenuarea simptomelor anumitor boli (gastrita, ulcerul și colita, psoriazis, dermatită etc),
- industria cosmetică (la îngrijirea pielii, părul și cosmeticele decorative),
- producția de vopsele, solvenți,
- producția de cerneală,
- producția de îngrășăminte,
- producția de explozivi.
Din punctul de vedere al ingredientului principal :
Citește și : Atenționare InfoCons! Cât și cum se cheltuie banul public pentru iluminatul festiv?! Studiu Comparativ 2017-2022
- 70.63 % au ca prim ingredient zaharul;
- 7.93 % au ca prim ingredient ciocolata/ciocolata amaruie/ciocolata cu lapte /ciocolata neagra;
- 5.55 % au ca prim ingredient siropul de glucoza;
- 5.55 % au ca prim ingredient grasimile vegetale;
- 4.76 % au ca prim ingredient masa de cacao
- 2.38 % au ca prim ingredient crema de praline/ crema cu aroma .
Restul produselor au ca prim ingredient : fructele confiate, oua, lichior sau nuca de cocos.
ATENTIE! Ingredientele sunt in cantitate descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică!
Din punctul de vedere al continutului de substanta uscata de cacao:
- 39.68 % din produse mentioneaza cantitatea de substanta uscata de cacao;
- Cantitatea de substanta uscata de cacao variaza intre : 82 % – 23 %
Consultă AICI tabelul cu substanța uscată regăsită în bomboanele de ciocolată.
Valoarea energetică variaza intre între 366 kcal și 637 kcal raportate la 100 grame de produs;
Consultă AICI tabelul cu valoarea energetică din bomboanele de ciocolată.
Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportata la 100 grame de produs;
Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.3 g și 40 g raportata la 100 grame de produs;
Cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g raportata la 100 grame de produs;
Consultă AICI tabelul cu zaharurile regăsite în bomboanele de ciocolată.
„Și de 14 februarie rămânem consumatori și trebuie să fim atenție ce și de unde cumpărăm! Dacă alegem o cutie de bombaone, trebuie să ne asigurăm că eticheta ne furnizează toate informațiile despre cantitatea de cacao, producator, distribuitor sau ingredientul principal. Și pe 14 februarie luam o9atitudine!”
Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons